Singleton firade ny whisky på Fars dag

Den 1:a december släpper Singleton sin nya whisky Spey Cascade i Sverige – och det skulle förstås firas! När plikten kallade var jag således tvungen att fira fars dag med trerätters och whiskyprovning, helt å arbetets vägnar. Att det kunde vara så lyckat med whiskydrinkar till maten var en trevlig överraskning, och för er läsare delar vi nu med oss av det allra godaste receptet från kvällen.

singleton_spey_cascade_whiskey_whiskey_drinkar_scotland_singlemalt_scotland_intext

Efterrätten och efterrättsdrinken på Pharmarium

Restaurang Pharmarium vid Stortorget i Gamla stan stod för förtäringen, och det är också Sveriges enda restaurang som serverar cocktails till maten. Med sin utmärkta service såg Pharmarium till att det blev en minnesvärd tillställning. Kvällen till ära var whiskyexperten Rikard Enell på plats och berättade om både Singleton Spey Cascade och om trenden att para ihop cocktails och mat; en trend som usprungligen kommer från USA men som nu börjar bryta mark även i Sverige.

“I Sverige har kunskapen och intresset kring dryck och matlagning aldrig varit större, och jag tror att många både vill och vågar testa nytt och bryta en del tabun. Som exempelvis sofistikerade men enkla cocktails till maten” säger Enell.

Huvudingrendiensen i kvällens drinkar var således SIngleton Spey Cascade, en 40-procentig single malt med inslag av nötter och sött brunt socker. Det är en mjuk och balanserad whisky och jag som inte är någon konnässör kan intyga att den är god även för otränade smaklökar – inte minst i en cocktail.

singelton_spey_cascade_whiskey_drinkar_single_malt_scotland_intext

Whiskydrinkar

Den drink som enligt undertecknad var allra godast under kvällen var “Singleton Sweet Ginger”; en smakrik kreation, som inte ska vara alltför stark och som enligt den assisterande barchefen på Pharmarium passar lika bra som bål. Med andra ord en passande drink för middagar och bjudningar.

Recept
2 cl Ingefärsjuice
2 cl Hounung
5 sl Singleton (whisky)
3 sl Citronjuice
Fyll upp med Ginger Ale

Gör så här:
Blanda ingredienserna i en shaker tillsammans med is. Häll upp i glas och fyll upp med Ginger Ale. Dekorera med en citronskiva – och servera direkt.

singleton_spey_cascade_whiskey_single_malt_scotland_intext

Nya Singleton Spey Cascade

För mig var det en ny upplevelse att dricka cocktails till maten, men inte en otrevlig sådan. Tvärtemot mina förväntningar harmoniserade de och kompletterade varje rätt på ett smakberikande sätt. Om den lyckade kombinationen berodde på basen av Singleton Spey Cascade låter jag vara osagt, men för den som är nyfiken på Singletons whisky så rekommenderas deras webbsida.

Spey Cascade kommer att kunna beställas från Systembolaget från och med den 1:a december till ett pris av 329 kr. Vill du hellre överlåta beredningen till någon annan men är nyfiken på att prova på det här med cocktails och mat tillsammans så besök Pharmarium i Gamla stan, Stockholm.

COMMENTS
  • Åh, jag måste verkligen ta tag i saken och besöka det där apoteket. Hade ingen aning om att de serverade drinker till mat dessutom – jag är bara ute efter deras violcocktail men nu låter det ju ännu mer spännande.

    2015-09-24

Sorry, the comment form is closed at this time.