Herb Ritts på Fotografiska – i fullt sken

Ett urval av den erkände livsstils- och modefotografen Herb Ritts verk visas på Fotografiska Museet i Stockholm, i utställningen ”In Full Light”,  21 november 2014 – 15 februari 2015. Grafisk perfektion på några av världens mest kända ansikten.

Med sitt grafiskt starka bildspråk blev Ritts en efterfrågad porträttfotograf som fick artister och modeller att sänka garden – become “herbified” – och vara sig själva. ”In Full Light” är en retrospektiv utställning med ikoniska fotografier, men även bilder som aldrig tidigare visats. Utställningens namn syftar på att cirka 90% av de fotografier som ställs ut är tagna i naturligt ljus, ofta under svåra ljustekniska förhållanden, och alltså utan extra lampor eller blixt.

Herb Ritts körde runt i öknen tillsammans med kompisen Richard Gere i deras Buick Le Sabre när de plötsligt fick punktering – och detta blev startskottet för Ritts karriär som en av världens mest eftertraktade modefotografer. Han tog slumpmässigt några bilder på en svettig Richard Gere, i vitt linne och med en cigarett i mungipan, när han bytte däck i ett garage i San Bernardino. Efter det knackade de stora modemagasinen på dörren.

”Jag snubblade i princip in i fotografins värld. Jag köpte en liten kamera och åkte på semester och började fotografera mina vänner och jag gissar att jag hade ett öga för bild” – Herb Ritts.

Under det sena sjuttiotalet och början av åttiotalet utvecklade Ritts sitt hantverk och sin estetik, samtidigt som han byggde sitt rykte som kändisfotograf. 1985 ställde han ut sina bilder för första gången, i samband med utställningen Working in LA, sponsrad av livsstilsmagasinet Interview. Därefter intensifierades karriären, från modereportage i magasin som Harper´s Bazaar, Vogue, Elle, Vanity Fair och Rolling Stone till musikvideos för bland annat Madonna, Michael Jackson, Jennifer Lopez och Chris Isaac.

“I got herbified” – Madonna”

Det som gjorde Ritts speciell som fotograf var hans strävan efter, och skicklighet i, att finna den inre glöden och skönheten i varje människa – det som andra inte ser. Kändisar och modeller vågade slappna av på ett unikt sätt, eftersom de litade på att han ville och skulle få dem att “look their best”. Herb kom alltid till en fotografering utan att ha några förutfattade meningar om vilken typ av jobb det skulle bli, berättar Mark McKenna, Ritts näre vän, tidigare kollega och numera Executive Director för Herb Ritts Foundation. Med sitt immunförsvar kraftigt försvagat av HIV avled Herb Ritts 2002, i sviterna av en lunginflammation, som han ådrog sig under en fotografering. Samtliga bilder som ställs ut är dock tryckta under Ritts livstid.

Fotografiska_Herb Ritts_Madonna Madonna av Herb Ritts

Under sin imponerande karriär arbetade Herb Ritts med modeföretag som Donna Karan, Calvin Klein, Versace och Giorgio Armani. Han gjorde även internationella reklamkampanjer för Chanel, Lancôme, Revlon och Cartier.

Walk of Style_Herb Ritts_Fotografiska Linda Evangelista av Herb Ritts

Med en grafiskt fulländad estetik skapade Ritts sitt eget glamorösa universum. Han suddade ut gränserna, visade manliga former och kvinnlig styrka. Han skapade erotiska och sensuellt eleganta arrangemang.

Fotografiska_Herb Ritts_SimningSimmare av Herb Ritts

Herb Ritts kanske mest berömda bok heter Notorious där han porträtterat en rad kändisar.

Fotografiska_Herb Ritts_Christopher Reeve._700Christoffer Reeve av Herb Ritts

Samtliga fotografier publicerade efter tillåtelse av Fotografiska Museet i Stockholm.