Nytt från Volvo: Lyxiga SUVen XC90

I många år har vi sett Volvo släppa nya modeller, vilka till stor del bygger på samma plattformar som tidigare versioner. Det har kommit nya varianter på V70, på S60, på 180 och så vidare. Nu har Volvo dock utvecklat ett helt nytt bilkoncept, vilket även är det första de har konstruerat tillsammans med de nya ägarna, kinesiska Geely. Det vi talar om är Volvo XC90, märkets nya och största SUV. Denna bil ska hjälpa Volvo att öka sin andel på premiummarknaden; och här är även de nya ägarnas kunskap och kontakter inom den köpstarka kinesiska marknaden till stor fördel. Lyx.se fick chansen att ta sig en närmare titt på XC90 tidigare i höst; och det som först slår en är hur stilren den är: en väldigt positiv, och möjligen något ovanlig, egenskap hos en bil. Detta kraftpaket ser till och med bättre ut i verkligheten än på bild; och har stor wow-faktor.

Nya Volvo XC90 2015

Nyckeln till Volvos framtid ligger i bilar med mindre motorer, som ger en god prestanda med snål bränsleförbrukning. När hela modellutbudet är tillgängligt finns det två dieslar att välja mellan: en D4 samt en D5. D5 kommer ha 225 hk och blandad körning dra ca 0,58l/mil. Det släpps även två bensinalternativ, varav en laddhybrid, som blir det kraftfullast paketet. T8, som laddhybriden heter, har den fyrcylindriga motorn från T6, vilken är den renodlade bensinmotorn, tillsammans med en elmotor, som tillsammans bildar ett kraftpaket på 400 hk, med en bränsleförbrukning på under en halvliter per mil. T6 själv har 320 hk.

Nya Volvo XC90 2015

Vad det gäller XC90, så kommer man till att börja med kunna beställa en så kallad First Edition på 1927 bilar; och onlinebeställningen startade i september. First Edition släpps för den svenska marknaden enbart med motoralternativ D5. Inredning har tagits till en helt ny nivå hos XC90, med inslag av läder, trä och metall. Denna typ av design är något vi kommer få se mer av i framtiden hos Volvo; vilket säkert glädjer många bilintresserade esteter.

volvo-xc90-4

Som många av oss vet så har ”säkerhet” kommit att bli Volvos andranamn; och så även i detta fall. Nya XC90är utrustad med alla system du kan tänka dig: från lane assist till bromsar själv etc. Man behöver i princip bara tänka på att styra; och alla funktioner går lika bra nattetid.

volvo-xc90-5

Priset på en Volvo XC90 ligger mellan 700.000 kr och ca. 1.000.000 kr. Kanske något att slå till på om du går och funderar på en SUV?