Alexander-Wang-HM

Alexander Wangs sportiga designerkollektion för H&M

I november varje år skapar H&M rubriker världen över, då de lanserar sina succékollektioner med utvalda designers. I år är det amerikanen Alexander Wangs tur, och temat är framtidsinspirerat sportmode.

Vår skribent Linnéa Woolfson tar med Lyx.se på en förhandsvisning i H&Ms showroom i London där några få utvalda får chansen att se de nya plaggen innan de når butikerna. När dörrarna väl öppnas så säljs kollektionen troligtvis slut på några minuter.

Alexander Wang är den första amerikanen att lansera en kollektion för H&M, och dessutom den yngsta designern hittills. Wang är från Kalifornien från början, bor i New York och har asiatiska rötter. Det är genom sina resor världen över som han samlar inspiration.

Jag hoppas att kunna göra någonting nytt som aldrig har gjorts med H&Ms andra designerkollektioner, berättar Alexander.

Årets tema är ”futuristic racetrack runway” och alla plagg är i svart och grå färgskala. Materialen är annorlunda, med tröjor av dykardräktsmaterial, jacka av reflextyg och ofta en liten glipa, eller oväntad söm, som ger dem Alexanders Wangs välkända stil.

Bekvämlighet har alltid varit viktigt för Wang -Tanken är att man lätt skall kunna blanda delar av kollektionen med sina egna vardagsplagg och få en lite annan stil, berättar han. För att reflektera sin egen livsstil och injicera en viss humor, så har han även inkluderat varor som boxningshandskar, yogamatta, vattenflaska, sportväska och simglasögon.

Alexander Wang H&M Lyx

Alexander Wang H&M Lyx

I år är det 10 år sedan H&M gjorde sitt första designersamarbete: 2004 med Karl Lagerfeld. Sedan dess har vi sett bland annat Stella McCartney, Versace, Isabel Marant, Marni m fl, som lanserat kollektioner med prislappar långt närmare H&Ms nivå än vad vi är vana vid att se i deras egna butiker, och intresset fortsätter att öka för varje år.

Alexander Wang 3 size Alexander Wang H&M Lyx Alexander Wang H&M Lyx Alexander Wang H&M Lyx

Alexander Wangs kollektion kommer att kunna köpas i 250 H&M butiker över hela världen, samt online från den 6 november 2014.