Fotografiska och Paul Svensson ramar in konstupplevelsen i nya smaker

Många av världens mest ansedda fotografer har de senaste åren ställt ut i det gamla tullhuset vid Slussen i Stockholm. Nu ramar Fotografiska Museet och stjärnkocken Paul Svensson in konstupplevelsen med smakupplevelser och öppnar en ny restaurang. 

Fotografiska beskriver sig som en internationell mötesplats för upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser i dåtid, nutid och framtid. 
Förutom utställningslokalerna finns en museibutik, bar, café och restaurang samt möjligheter att arrangera olika typer av event. Den nya restaurangen har, precis som museet, nu utökat öppettiderna veckans alla dagar till 9-23.

Fotografiska_Foto Mats PlungerFoto: Mats Plunger

Just nu pågår utställningarna In Between av Magnus Wennman (till 26 oktober), Anders Petersen (till 16 november), Light Warriors av Joyce Tenneson (till 23 november) samt Höstsalongen (till 7 december). Museets gäster har under sommaren kunna märka att något är på gång högst upp i huset. Övervåningen har varit stängd för renovering och idag (15 oktober) öppnar en ny restaurang under Paul Svenssons regi.

Paul Svensson_Fotografiska_ Paul Svensson hos en leverantör på Gotland: “Vår leverantörer är extra viktiga för oss. Vi värnar om dem, deras råvaror och hantverk.”

Fotografiska vill kombinera konst- och smakupplevelser för att skapa minnesvärda möten människor emellan.

Vi har rivit ut allt och byggt nytt. Det enda vi sparat är panoramafönstren med den vackra utsikten över Stockholms inlopp. Nu öppnar vi dörrarna till en levande mötesplats där utställningarna självklart står i centrum men upplevelsen förstärks av möten runt mat, dryck och musik, säger Anna Berggren, VD för Fotografiska.

Designbyrån Space Copenhagen står för design och inredning. Space Copenhagen har bland annat gjort Balthazar i NY och Noma i Köpenhamn. De har lyckats göra den avlånga lokalen väldigt inbjudande med materialval som känns skandinaviskt rena men också trivsamt dämpande.

Bord_Fotografiska

Brunt trä blandas med naturlinne, mossgröna glas och mattsvart armatur. Takbelysningen har sänkts ner för att skapa en egen rymd för varje bord.

Dukat_Fotografiska

Anna, VD:n, har själv köpt in de blandade besticken via Tradera vilket går hand i hand med restaurangens hållbarhetstänk.

“Bäst just nu”-motto

På den nya restaurangen är matlagningen flyttad nära gästerna i ett öppet kök för att maximera upplevelsen för gästen. Fokus ligger på det gröna, ekologiska och närproducerade. Råvarorna för dagen beror på vad som är bäst just nu och man kommer därför inte veta vad man har att välja på bland de svenska delikatesserna förrän man sitter till bords.

Rätter_Fotografiska

Restaurangchef är Magnus Leveaux som tidigare varit restaurangchef på Blue Ribbon i New York. Magnus och Paul har byggt upp menyn kring olika så kallade växträtter.

Paul målar maten_FotografiskaPaul målar matpaletten…

Växträtterna är huvudsaken – det andra väljer du till (animaliska sideorders såsom oxe, fisk, kyckling, lamm) om du vill men är inte nödvändigt. Lite tvärtom kan man säga.

Mat är ofta identitetslös, men mat kommer ju någonstans ifrån och detta vill vi berätta om på menyn. Alla växträtter har namn baserade på vart de kommer ifrån. – Paul Svensson

Växträtterna heter just denna vecka till exempel Saltbakad Rosalindabeta, Amandinepotatis med rökt gräffil och löjrom, Dordognemorrötter, Stallhagens jordärtskockor och Roslagskål. Tillvalen från djurriket består av dilamm från Öviken, Bosarpkyckling, gös från Hjälmaren och Bisonoxe från Wrågård. Efteråt kan du till exempel smaka på Aromaäpple med laktitzaromer, Vresrosnypon med älgörtsdricka eller  grillad endive med Hertiginnan av Östergötland från Löt. Ja, ni ser hur det går till.

Fototgrafiska_Palett

Vill man bara stanna till och ta en drink medan man njuter av utsikten kan man dela på en smakpalett som erbjuds för 165 kronor. Då serveras en liten bricka med diverse smårätter såsom ägg och ägg (Sandaägg med löjrom), sill och potatis, tuschlav med champignon och ostron.

Utsikt_Fotografiska

Allt har gjorts om och den menyn känns spännande, men vi är speciellt glada att vi fortfarande får njuta obehindrat av den oslagbara utsikten som Fotografiska bjuder på dag som natt. Varje fönster är en tavla i sig. Detta är en plats att trivas på, både vad gäller mat och miljö.

 

Foto: Michaela Hemgren och Knut Koivisto (introduktionsbilden).