Höstens Moderna auktion – design och trender

Nya trenden är tydlig. Vi söker i vidare cirklar för att hitta nya möbelmodeller och unikt konsthantverk, vilket höstens stora Moderna auktioner visar. Här är drömfynden för alla trendsättare och tipsen från Barnebys egen antiksexpert Pontus Silfverstolpe. 

Finare funkis på tapeten

Internationellt har den nya trenden pågått ett tag, men i Sverige är det Nationalmuseum och de mest insatta handlarna av design som varit mest aktiva i jakten på svenskt konsthantverk från 1920-1940-talet. Anledning till de höga prisnivåerna av utsökta föremål från tidsperioden grundar sig allt som oftast i den amerikanska, franska och engelska publiken. För att tillfredsställa den växande efterfrågan är auktionshusen allt mer lyhörda för att prova nya formgivare, möbelsnickare och konstnärer på andrahandsmarknaden.

Moderna Auktion_1En av höstens höjdpunkter! Arne Norells fåtölj “Tummen”, tillverkad vid Gösta Westerbergs möbler i Stockholm på 1950-talet. Stolen är formgiven 1952. Ben i teak, stoppad sits och rygg i grå respektive rött tyg med djuphäftade knappar. Utropspriset på Stockholms Auktionsverk är 30-40 000 kronor. “Jag skulle vara förvånad om det räcker“, säger Pontus Silfverstolpe.

Ulligt ska det vara

I år är det särskilt tydligt att man letat i gömmorna när man fått chansen till hembesök men även att handlare står bakom en hel del av inlämningen. Sällan har det väl möblerna varit så inklädda i fårull som i höst. Fårull är en trend i sig. När de svenska möblerna skeppas över atlanten, eller för den delen, över Nordsjön, så tycks priserna upp med flera hundra procent om de är klädda i vitt fårskinn.

Moderna Auktion_2Fritz Hansen, fåtölj. Utropspris: 100 000-120 000 SEK. Stockholms Auktionsverk.

Moderna Auktion_3PHILIP ARCTANDER, “Muslingestolen”, fåtöljer 1 par, modellen formgiven 1944 för Nordisk Staal- & Møbel Central, klädsel i vitt fårskinn med djuphäftade knappar, ben och armlän i svartlackerat trä, höjd 75 cm; omklädda, senare bemålning. Utropspris är 100-120 000 kronor. I åtanke kan man ha att Stockholms Auktionsverk klubbade ett par nästan identiska för 570 000 kronor för en tid sedan.

Moderna Auktion_4ELIAS SVEDBERG, fåtölj, modellen formgiven för Nordiska Kompaniet på 1940-talet, stoppad klädsel, klädd i brunt fårskinn, höjd 95 cm; omklädd. Utropspris 30-40 000 kronor hos Stockholms

Moderna Auktion_5FLEMMING LASSEN, tillskriven, fåtölj, troligen snickarmästare Jakob Kjaer, Danmark 1940-tal, fårskinn med ben i mörkbonad bok. Utropspris 50-60 000 kronor. En fåtölj av samme möbelformgivare såldes härom veckan för närmare två miljoner kronor på auktion i Danmark.

Nya namn, nya auktionsrekord

Uno Liljeqvist, Axel Larsson, Alvar Andersson, Folke Jansson och Carl Cederholm är exempel på namn som vi sällan läst om tidigare i auktionskatalogerna, men nu har alltså både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk valt att bredda repertoaren genom att presentera spännande möbler och konsthantverk från för många tämligen okända formgivare. Nya upptäckter brukar generera nya prisrekord och nya trender.

Moderna Auktion_6UNO LILJEQVIST, TEVAGN, SNICKARMÄSTARE FRITJOF NILSSON, ENLIGT UPPGIFT, SVERIGE, 1900-talets mitt. Utropsspris: 4 000 SEK. Bukowskis.

Moderna Auktion_7Säsongens snyggaste, men kanske inte skönaste, soffa är den soffa som är tillskriven Axel Larsson från 1940-talet i formpressat lövträ, benställning i betsat lövträ, stoppad klädsel i grönt konstläder. Utropspris 10-12 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk

Moderna Auktion_8ALVAR ANDERSSON, biblioteksbord, utfört av snickarmästare Albin Johansson, Stockholm 1936, unikt, fanerad i bubinga med friser i buxbom, sargen med åtta lådor, brickmärkt ALBIN JOHANSSON ETABL 1890 STOCKHOLM. Utropspris 30-40 000 kronor på Stockholms Auktionsverk Moderna auktion

Axel Einar Hjorth fortsätter att dominera

Inte minst Bukowskis fortsätter mjölka ur den besatthet marknaden visat för Axel Einar Hjorths serier av furumöbler från 1930-talet. Ett par av utropen sticker ut från tidigare auktioner såsom ett rektangulärt bord med svarvade ben från NK, 1930-talet och ett par taburetter från samma period som man tillskriver modellen “Utö”. Trendmässigt mest rätt i tiden är nog ändå fåtöljen “Bellman” även den tillskriven NK:s chefsarkitekt. Stolen är tillverkad i alm med stoppad klädsel i lejongul sammet.

Moderna Auktion_9AXEL EINAR HJORTH, TILLSKRIVEN, FÅTÖLJ, “BELLMAN”, NORDISKA KOMPANIET 1930. Utropspris: 8 000 SEK. Bukowskis

Moderna Auktion_10Axel Einar Hjorths rektangulära furutaburetter, sannolikt av modell “Utö”, från Nordiska Kompaniet och 1930-talet skulle lika gärna kunnat vara dagismöbler men nu står de på Bukowskis Moderna auktion med ett utropspris om 25-30 000 kronor. Och dyrare lär det bli…

Moderna Auktion_11AXEL EINAR HJORTH, BORD, NORDISKA KOMPANIET, 1930-TAL. Furu, rekangulärt, svarvade ben. Utropspris 12-15 000

Låt udda vara jämt…och överallt

För några år sedan lanserade trendgurun, Li Edelkoort en profetia, vilken står sig än. Hon hyllade naturen och sa att vi kommer göra detsamma i sinom tid. Hon fick rätt och idag är det enkla trämöbler i minimalistisk och skulptural tappning som överglänser det mesta. Den moderna stubbestolen från 1930-talet med tillhörande dyna kan mycket väl bli en av auktionssäsongen stora överraskningar.

Moderna Auktion_12OKÄND FORMGIVARE, STUBBESTOL, SVERIGE 1930-TAL. Utropspris: 10 000-15 000 SEK. Bukowskis. Furu, oregelbunden form, lös tygklädd dyna. Utropspris 10-15 000 kronor. “Bara formen på dynan får mig att gå igång” – Pontus Silfverstople.

Svenskt Tenn – svensk klassiker!

Det är en mellansäsong vad gäller föremål av Svenskt Tenn på de Moderna Auktionerna.
Ont om tidiga Svenskt Tenn-möbler vägs delvis upp av en del tidigt tenn som är till försäljning.
 En klassiker är Anna Petrus dörrstopp/bokstöd/skulptur i form av ett morrande lejon. Dateringen är tidig ,1920-30-tal, vilket brukar ge pluspoäng på auktion. Samma sak är det med Björn Trädgårdhs dosa med lock från 1930-talet. Annars är det taburetterna modell 902 som är en av Pontus Silfverstolpes personlig favoriter. Josef Frank hade en förmåga att låna stildrag från antiken och de klassiska svenska stilarna och lyckas med bedriften att skapa något helt unikt.

Moderna Auktion_14ANNA PETRUS, LEJON, FIRMA SVENSKT TENN, 1920-30-TAL. Tenn. Utropspris 20-25 000 kronor på Bukowskis Moderna auktion

Moderna Auktion_15ESTRID ERICSON, puderdosa, Svenskt Tenn, Stockholm 1930, tenn, dekor av flätmönster, stämplad med änglamärket samt D8. Utropspris 4-5 000 kronor på Stockholms Auktionsverk

Moderna Auktion_16JOSEF FRANK, TABURETT, FIRMA SVENSKT TENN, MODELL 902. Utropspris: 4 000 – 5 000 SEK. Bukowskis

En annan formgivare det kommer att talas om allt mer är Kerstin Hörlin-Holmquist. Hennes tid på NK(1952–1964), Nordiska Kompaniet, där hon arbetade med formgivning av möbler och inredningstextil betydde mycket för spridningen av hennes föremål och möbler runt om i Sverige men framför allt Stockholm.

Moderna Auktion_17Sist men inte minst två av auktionssäongens finaste stolar. Gunnar Asplunds fåtöjer ETT PAR, NORDISKA KOMPANIETS VERKSTÄDER, SWEDISH GRACE, CA 1922-23. Svartlackerad björk, sekundärt klädda i konstläder, pärlspik. Utrop på Bukowskis 100-120 000 kronor.

 

Hoppas du finner något på höstens auktioner som passar dig och ditt hem.