Bröllop att planera? Fem insidertips för en lyckad vigsel

Ska du gifta dig i sommar? Då är det hög tid att starta med bröllopsplaneringen om du inte redan har det. För att få ihop ett unikt och genomtänkt bröllop krävs organisation från dag ett. Anna Östberg är journalist och expert på bröllopsplanering; och skriver för Bröllopsguiden och Bröllopsmagasinet. Här får du Annas insidertips för ett lyckat och minnesvärt bröllop. Nu är det bara att sätta igång.

Bröllop_blombukett

Var ute i god tid

Den viktigaste utgångspunkten för blivande brudpar är att börja med bröllopsplaneringen i mycket god tid före bröllopsdagen. Visst kan du svepa ihop ett bröllop på åtta veckor men sannolikheten är stor att du kommer dra det kortare strået. Många kyrkor och de mest eftertraktade festlokalerna bokas ofta upp årsvis i förväg. Tänk på det när du tycker att ett halvår är en lång tid! Att ha tidsmässig töjmån är nyckeln vid bröllopsplanering. Lägg in tid för förseningar, ombokningar och för att du kommer ändra åsikt och önskemål under resans gång.

Många av oss har varit gäster på stora och dyra bröllop som aldrig riktigt lyfte – det beror ofta på att bröllopet inte var tillräckligt bra planerat

När planeringen fallerat saknas det helt enkelt en röd tråd och en känsla av flow. Ett stalltips för att få bröllopet lyckat är att välja en verserad, organiserad och social toastmaster. Tillsammans med toastmastern sätter du ihop ett körschema som sträcker sig över hela dagen – från vigsel, mingel, bröllopsfest till nightcap. I körschemat finns alla hålltider, talare och andra viktiga detaljer nedskrivna. Se till att alla som är involverade i ditt bröllop, som marskalkar, tärnor och hovmästare, får tillgång till körschemat. Det bidrar till ett bra flyt under bröllopsdagen och alla vet vad som förväntas av dem.

Smoking_Bröllop

Ta hjälp av en bröllopskoordinator

Vill du slippa skriva körschema, limma hjärtan på inbjudningskort och leta bordsdekorationer? Om svaret är ja ska du skaffa en bröllopskoordinator. En professionell bröllopskoordinator hjälper dig med allt du vill ha assistans med inför och under din bröllopsdag. Det kan vara alltifrån att ta fram vigselprogram till att boka bröllopsresan. Det är skönt att lägga planeringen i koordinatorns händer. Tillsammans fattar ni beslut men bröllopskoordinatorn sköter alla praktiska och administrativa detaljer kring bokningar, lokaler, fotograf och dekorationer et cetera. Du ska välja din bröllopskoordinator med omsorg och efter referenser.

Bröllop_håruppsättning

En fullfjädrad bröllopskoordinator ska ha ett brett kontaktnät inom bröllopsbranschen både i Sverige och internationellt. Bröllopskoordinatorn sköter allt vad offerter heter och ska ha kompetens och kunnande att förhandla fram fördelaktiga priser åt dig – och inte bara tänka på sin egen kick back. Hör efter om bröllopskoordinatorn är auktoriserad, vilket innebär att hon har gått igenom en utbildning och godkänts av Bröllopsakademin. Kostar det så smakar det. Att anlita en bröllopskoordinator är dyrt men kan vara en bra investering, som gör att du får det drömbröllop du vill ha. Louise Ojeda är auktoriserad bröllopskoordinator och driver eventföretaget Right Style. Hon tillhör det absoluta toppskiktet bland svenska bröllopskoordinatorer och skräddarsyr bröllopet efter dina önskemål och behov.

Bröllopsblommor

Shoppa på nätet

Vill du slippa trängas i en bröllopsbutik med andra brudpar? Fysiska butiker i all ära men nätbröllopsbutikerna har ett utbud som vanliga bröllopsbutiker inte kommer i närheten av. Idag är det vanligt att blivande brudar provar brudklänningen i bröllopsbutiken men köper samma klänning på nätet till ett lägre pris. Numera kan du faktiskt klicka hem det mesta online. Hårdekorationer, bijouterier och skor är lätta att hitta på nätet till bra priser. Eller åtminstone kan du använda bröllopssajter som inspirationskälla – nätet är fullt av dem. Du får också en känsla för trender och tendenser inom bröllopsmodet på ett sätt som bröllopsbutikerna inte hinner anamma lika fort. Just nu har vintageinspirerade smycken en stark position inom bröllopsmodet. Smyckedesignern Therese Zetterberg ligger bakom märket Lily and Rose och tar fram underbara och stilfulla örhängen, ringar och armband.

Bröllop_skor

Prioritera rätt

När man frågar människor vad de ångrar med sina bröllop blir ofta svaret att de skulle ha prioriterat annorlunda. Till grund för alla bröllop finns en budget som sätter ekonomiska gränser och ramar för planeringen. Därför ska du tänka igenom vad som är viktigt för dig. Ställ dig frågan vad du vill ha med på din bröllopsdag och vad du kan strunta i. Skriv en lista på allt och alla du vill ha med; och utifrån den gör du din prioritering. Genom att du får en klar bild över vilket slags bröllop du vill ha – och genom att prioritera rätt – kommer du att spara tid, pengar och ångerkänslor. Prioriteringar är högst individuella men genom att lägga extra resurser på det du tycker är viktigt ökar sannolikheten att du kommer lyckas med ditt bröllop.

Många brudpar väljer att lägga extra krut på vigselringar och på en professionell bröllopsfotograf. Vigselringen ska du förhoppningsvis bära resten av livet och det är viktigt att du är nöjd med den. En bröllopsdag går fort men vackra och högkvalitativa bröllopsfoton fångar detaljer som du inte hinner uppfatta och hjälper dig att minnas detta unika tillfälle. Att använda en proffsfotograf mellan fyra och fem timmar kan lätt hamna över 20 000 SEK, men det är värt varenda krona.

Bröllop_vigselring

Sträva efter ett personligt och unikt bröllop

Om du tänker på bröllopen du hittills har varit på slås du nog av att de var ganska lika varandra. Ett bröllop består av vigsel, mingel, mat, tårta och brudvals. Tyvärr är det så att sinnebilden av bröllop blir en och samma. Du vinner mycket på att skapa en personlig känsla som löper som en röd tråd genom hela bröllopet.

Många brudpar går vilse i teman och färgval istället för att lägga tid på personliga detaljer som speglar deras bakgrund och historia

Små detaljer kan göra stor skillnad. Välj ut det som har betydelse för dig och som speglar din smak och personlighet i form av sånger, låtar, drinkar och andra detaljer som speglar just ditt och din blivandes liv tillsammans.

Bröllopstårta

Anna Östberg är frilansjournalist och skriver om bröllop och andra livsstilsbetonade frågor. Bland uppdragsgivarna finns Fastighetstidningen, Bröllopsguiden, Bröllopsmagasinet och Bröd. Läs mer om Anna Östberg på Clairmont Productions.