Affordable Art Fair – konstverk under femtiotusen & hur du hänger dem

Idag öppnar Affordable Art Fair i Stockholm, där över 30 000 konstverk erbjuds från allt mellan 500 och 50 000 kronor. Finn en tavla som faller dig i smaken på konstmässan och låt dig här inspreras av auktionssiten Barnebys och Pontus Silfverstolpes tips på hur du ska hänga upp den. 

Affordable Art Fair går av stapeln för tredje gången och pågår i år mellan den 2-5 oktober. Att köpa konst är för de flesta spännande och roligt, men det kan även vara en ganska komplex upplevelse för vissa.
 När vi köper konst väger vi ofta in mycket känslor, erfarenheter och förutfattade meningar innan vi väl bestämmer oss. Det kan vara allt från oron över vad andra ska tycka till att man vill vara säker på att konstköpet ska vara en bra affär ekonomiskt, men även hur man ska hänga konsten för att den ska komma till sin rätt. 
Istället för att lyssna till oss själva och vad vi egentligen tycker om och vill ha i våra hem, har vi en förmåga att lyssna för mycket på andra.

Det finns inga garantier för lyckade konstinvesteringar med häpnadsväckande prisuppgångar. Inte heller existerar bra eller dålig smak när det kommer till konst. Det finns nämligen lika många åsikter och upplevelser av konst som det finns människor på jorden.

Henrik von Gerber_Kaplans Välgörenhetsauktion         Målning av Henrik von Gerber som säljs på Kaplans välgörenhetsauktion den 3 oktober.

När det kommer till att köpa konst ska man köpa det man tycker om. Att omge sig med konst man verkligen tycker om, och som bjuder på en upplevelse och skapar en tanke varje gång man tittar på den, det är konstens sanna värde. Och det är svårt att mäta i pengar.
 Ett annat tips är att sätta igång att köpa konst!
 Konst och textilier är märkligt nog ofta det sista som letar sig in i våra hem, trots att det borde vara det första. Det som formar rummet, inredningen och hemmets karaktär.

Pontus tipsar…


Många är osäkra på hur man ska hänga tavlor men här kommer tio tips hur man brukar tänka. Åtminstone när Pontus Silfverstolpe hängde auktionsvisningar en gång i tiden.

Barnebys_hänga konstRiktlinjer för tavelhängning

  1. Välj ut de konstverk du tycker bäst om och häng dem i de rum där du spenderar mest tid och där du ser dem bäst.
  2. I en inredning kan det se ut som någon har skjutit med ett hagelgevär om man hänger varje tavla för sig. Häng tavlorna tillsammans. I synnerhet om det är en triptyk eller en serie med bilder.
  3. Häng inte upp tavlorna för högt, så att man står och tittar upp på dem. Häng dem inte heller för lågt så att man måste böja sig för att se motivet i rätt proportioner.
Jag brukar rekommendera att man hänger tavlor så att man har motivets mittlinje strax nedanför ögonhöjd.

Barnebys_Hänga konstOlika förslag på hur man hänger konst.

  1. En grundregel att utgå ifrån är att ha rak underkant när man hänger flera tavlor intill varandra.
  2. Man kan också välja att ha en rak överkant men för att det ska bli riktigt lyckat får man planera möbleringen av rummet så att det inte blir stora ytor där det hänger mindre bilder. Däremot är det liksom med rak underkant lätt att hänga upp.
  3. Jag brukar rekommendera att man sätter de större tavlorna mot mitten. Det är även bra att använda en naturlig linje som redan finns i rummet, till exempel dörrkarm eller överkanten på en större möbel.
  4. Om tavlorna ska hängas på lodrätt linje rekommenderar jag att man hänger de större tavlorna ovanför de mindre, liksom man bör hänga mörka tavlor ovanför ljusa för att få en bra balans i rummet.
  5. 
Ska man hänga flera rader med tavlor kan man istället utgå från mittlinjen. På så sätt håller man ihop raderna nedanför och ovanför mittlinjen.

Placering_konstverkYtterligare förslag på hur det kan se ut. (Bild från Pinterest)

  1. Ska man hänga ett “tavelcollage” med konstverk i olika storlek och tekniker bör man använda en samlad form. Det här är det sätt som varit trendigast under de senaste åren. För att lyckas få det som man vill kan man antingen lägga ut konstverken på ett lakan som är lika stort som väggytan man ska använda. Ännu bättre är att klippa ut kartongbitar som har tavlornas storlek och nåla upp dem på väggen.
  2. Häng inte konst i direkt solljus, särskilt inte pastellmålningar eller akvareller. Träpanåer mår inte bra av för “instängd värme” utan de behöver god ventilation. Precis som betraktaren.

På Barnebys finner du ett urval av konst att njuta av och inreda med, både under kategorin Konst & Grafik samt Skulpturer.

Hälsningar från Pontus Silfverstople i samarbete med Lyx.se