Sveriges Mästerkock 2014 lanserar eget kaffe & drömmer om måttlös kokbok

Amir vann TV4s program Sveriges Mästerkock 2014 och är en sann entreprenör som inte är rädd för att kavla upp ärmarna och knåda degen själv. Med många järn i elden lyckas han både driva sin produktionsbyrå i Västerås, bolla media efter sin vinst i det populära programmet Sveriges Mästerkock samt driva diverse intressanta matprojekt som kommer ta honom in i allas våra skafferi. Lyx.se träffade Amir över en fika och fick höra om höstens lanseringar.

Jag har en liten nyhet till dig idag”, säger han medan han plockar upp en påse ut väskan. Fram kommer han senaste projekt – en påse rostade kaffebönor med hans namn på. ”Fast det här är bara en handskriven etikett”, säger han och fortsätter, ”Nästa vecka lanseras mitt eget kaffe i mitt namn”.

Stolt visar han upp påsen och berättar att han tillsammans med Björklunds Kafferosteri i Västerås koppat och koppat tills att han hittade den rostningen som han skulle kunna dricka massor av koppar av dag ut och dag in. Jag tänker direkt att det ska bli spännande att smaka och är samtidigt nöjd över att jag fått en kaffepåse med Amirs autograf på! Han blir ju trots allt stoppad av många varje dag som vill ha hans autograf.

Amirs kaffe_Amir Kheirmand_Sveriges Mästerkock_2014

Amirs eget kaffe, som heter Stadshagen, beskrivs som rund, fruktig och mustig. Lite som han själv, tänker jag. Fast så värst rund är han inte men tanke på att hans passion är mat. Namnet Stadshagen kommer från det område i Västerås som han bor i. Kaffet är en mellanrost på 100 % Arabicabönor från Nicaragua och Etiopien. FairTrade och ekologiskt så klart.

Amir Kheirmand_Björklunds Kafferosteri_VästeråsKör 8,5 gram per kopp och brygg. Förhoppningsvis kommer det fram aromer av bland annat aprikos.

Detta är bara ett av alla de roliga projekt han har på gång i matlagnings-Sverige. Amir smider medan järnet är varmt och har ett par ytterligare bokprojekt på gång. En större bok, med hemlig titel och inriktning, släpps i slutet på året och kommer att innehålla ett hundratal recept. En annan receptbok ligger under projektering och släpps under 2015. Hans egen produktionsbyrå Navii får göra design och layout, medan förlaget sköter tryck och distribution.

Tiden sedan vinsten i april har varit cirkus, berättar Amir.

Uppmärksamheten man får efter ett sådant här program, det tror jag ingen kan förbereda sig på. Och det bara ökar. Jag har en tunna hemma som är full med brev som människor har skickat till mig – fysiska brev som folk har skrivit, frankerat och lagt på lådan – det är skithäftigt!

Efter vinsten har Amir fått massor av förfrågningar kring samarbeten, men han har tackat nej till de flesta eftersom han valde bort de som jobbar med halvfabrikat och färdiga rätter. En av hans nuvarande samarbetspartners är dock Skånemejerier, som är märkbart nöjd över. Han kommer bland annat att synas med bild på alla miljoner mjölkpaket. Skånemejerier har ett projekt som heter ”I feel good”, i vilket Amir är engagerad, där syftet är att få barn och ungdomar att äta bättre, röra på sig och vara hälsosamma.

Fina råvaror, mat från grunden och man ska ta sig en kvart extra på att lägga lite kärlek på det man gör.

Amir började lagade mat först när han flyttade hemifrån. Han tittade mycket på TV-program för att lära sig – bland annat programmet Lättlagat på TV4.

I början safe:ade jag och körde bara på recept, men sedan när man lärde sig vad som passade med vad så började man experimentera mera. Jag testar allt.

Amir hittar på de flesta recepten själv nu för tiden. När han får uppdrag att komma och laga mat på events så är han själv oftast kreativ kring val av rätter och smaker. Han är övertygad om att han kommer att fortsätta laga mat lång tid framöver. Inte egen restaurang, han älskar att gå på restaurang för mycket, men att hålla på med livsmedel och släppa sin egen linje produkter.

Något som lyser igenom är att Amir tycker att detta är riktigt roligt och han trivs. Lite chockad är han fortfarande över hur många som känner igenom honom på ute på stan och hur snabbt allt gick från det att han vann den åtråvärda titeln Sveriges Mästerkock i april i år. Allt exploderade nästan över natten, säger han själv. Sedan dess har han sysslat med att ge ut den första boken, men nu fokuserar han mest på att kunna lansera egna produkter under eget namn, där kaffet är första steget. Han tycker det fattas en rad produkter på hyllorna i svenska livsmedelsbutiker.

Amir håller till exempel på att experimentera med fonder just nu. Han vill att det ska finnas fin färsk fond att använda till risotton, en som gemene man kan hitta bredvid mjölken i vanliga mataffären. Hagbygårds Fågel levererar den kyckling han allra helst vill använda och där har han också stått och testkokat. Amirs ögon glimmar till när han beskriver kvaliteten bakom Jenny Lundgrens fågelprodukter. Han poängterar att hon odlar till och med födan själv till kycklingen. Bli inte förvånade om ni hittar Amirs egen fond i färskvaruhyllorna senare i höst.

Några snabba med Amir:

Favoritråvara – Lime

Svårast att laga – Desserter

Aldrig ätit – Orm

Konstigaste matlagningsminne – Gödkalvsnjuren under Sveriges Mästerkock

Vad är lyx – Att ha möjlighet att göra som jag vill

Favoritrestaurang – The Lobster Place i New York

På tal om det sista berättar Amir att han klev in på Chelsea Market i New York, hittade The Lobster Place där han valde ut sin egen hummer. Medan han tog en runda inne i saluhallen tillredde de hans färska hummer. En stund senare fick hans sin ångade hummer men en liten kopp smält smör på sidan.

Du kan ju tänka dig denna hummerstjärt som jag doppade i varmt nysmält smör. Det är inte svårare än så! Så gott.

Detta går hand i hand med att han uppskattar att få arbeta med fina råvaror och att göra mat från grunden. Han tipsar om att gärna följa recept för att lära dig, precis som han gjort från grunden, men att också våga experimentera. Ta receptet vidare och chansa ibland. Hans vänner har genom åren fått vara försökskaniner och smaka på både det ena och det andra – allt har inte varit lyckat, men det är så man lär sig, menar Amir.

Något Amir drömt om är att få göra en kokbok där det inte finns några mått i recepten. Han menar att det går hand i hand med hans filosofi om att våga experimentera och testa sig fram. Det var något han ville redan inför första boken, men förlaget sa nej.

Jag vill kunna skriva: en nypa av det, en näve av det, en bit kött, lite så och lite si. Jag vill inte ha en deciliter hit och en tesked dit. Det vore så kul att få göra en bok där man inte slaviskt behöver följa receptmåtten, utan när man själv tycker att det är gott – då är det gott.

Amir Kheirmand_Världens Bästa Mat

Lyx.se ser fram emot att se vad Amir väljer att satsa på framöver i sitt sortiment av egna produkter och när de dyker upp ute i handeln. Vi passar på att önska honom en trevlig resa när han ska åka över Atlanten och smaka på New York under Wine & Food Festival 16-19 oktober 2014.

COMMENTS
  • Besse Mattsson

    Önskar Benke (& Mette) lycka till med köpet av Sthlms Auktionsverk, här kan prata om en entreprenör (vad har Benke inte gjort)? Mvh Besse M

    2014-09-10

Sorry, the comment form is closed at this time.