Mathias Dahlgren öppnar food truck i Stockholm – och introducerar fler till livets goda

Under första veckan i september kan Stockholmare få smaka på street food á la Mathias Dahlgren. Stjärnkocken kliver ut från sin fine dining-restaurang på Blasieholmen för att under en vecka servera vad han kallar för soul food i en traditionell amerikansk food truck. Food trucken står parkerad på Skeppsbrokajen nedanför Slottet, där lunchen kommer att kosta 125 kronor.

Tanken bakom ”Street food by Diners Club” är att låta särskilt framstående kockar från Norden tolka street food i sin hemstad och erbjuda invånarna en ny unik smakupplevelse till ett bra pris. I Stockholm är det Mathias Dahlgren som tolkar street food på sitt sätt och kommer att finnas på plats i sin food truck samtliga dagar – laga och servera maten till gästerna på kajen.

Mathias Dahlgren_Food Truck_Diners_Sweden

Som enda svensk har han vunnit mattävlingen Bocuse d´Or och hans restauranger har blivit belönade med Guide Michelin-stjärnor. Mathias Dahlgren, som idag har restaurangerna Matbaren, Matsalen och Matbordet på Grand Hôtel i Stockholm samt Rågbrödsbageriet Green Rabbit, har tagit fram en meny med sin egen tolkning av svensk soul food som kommer att serveras från en food truck centralt parkerad i Stockholm.

–      Min idé bygger på att göra en typ av mat som jag själv är uppväxt med och älskar men, som i princip aldrig serveras längre, tillgänglig för en bredare allmänhet. Mormor Alice mat, fritt tolkad av mig för att fungera i sammanhanget av en food truck 2014. Det blir mat med stark identitet och mycket hjärta, precis som den internationella food truckmaten, men i en svensk tappning, säger Mathias Dahlgren.

Till varmrätt serveras kokt högrev i pepparrotssås med purjolök, kokt potatis, hackad persilja. Till den serveras en sallad på rårivna ekologiska morötter och en frukt bestående av ett svenskt äpple i säsong. Detta avslutas med kaffe och en mjuk pepparkaka med lingon.

Den 26-30 augusti huserar Henri Alén från restaurang Muru i Helsingfors i en food truck och mellan den 2-6 är det alltså dags för vår svenske välrenommerade kock Mathias Dahlgren. Den 9-13 september far Diners Clubs food truck vidare till Kongens Nytorv i Danmark där Victor Wågman och Samuel, bakom restaurang Bror och tidigare från restaurang Noma, står för menyn när food trucken står i centrala Köpenhamn. Här blir huvudnumret lammhuvud. Sist men inte minst står Even Ramsvik från restaurang Ylajali, vars mat inspireras av den norska naturen, för konceptet på Stortorget i Oslo den 16-20 september. Gemensamt för samtliga kockar är att de står för nytänkande och kreativ kokkonst.

Food truck konceptet har tagits fram tillsammans med Diners Club med tanke på företagets bakgrund. Kredit- och betalkortet Diners Club föddes på en restaurang i New York och har alltid haft ett särskilt fokus på god mat och dryck. Bland annat är Diners Club sedan länge en aktiv partner i den årliga globala rankingen av världens bästa restauranger ”50 best restaurants in the world”.

–      I Norden har kockar på den här nivån aldrig serverat mat i en gatuköksliknande form tidigare. Samtidigt har intresset för mat som upplevelse aldrig varit så utbrett, vi är fler och fler som i varierande utsträckning är att betrakta som ”foodies”. Med konceptet vill vi göra det möjligt att till en rimlig peng få äta riktigt bra mat och ta del av Mathias Dahlgrens tolkning av den rådande street food-trenden, säger Maria Dahlquist på Diners Club.

Med ”Street food by Diners Club” introduceras fler till livets goda. Låt dig väl smaka. Vi ses utanför food trucken!