Kräftskiva och de mörka sommarkvällarnas tid

Kräftskiva har vi längtat efter. Nu är det äntligen dags! Kräftorna av god sort är ju så klart ett måste under ett kräftkalas, men det är så mycket mer som gör din kräftskiva till en lyckad sådan. Lyx.se tipsar om hur du och dina gäster får den trevligaste upplevelsen tillsammans.

Sedan flera hundra år tillbaka i tiden har kräftskiva en självklar plats i den svenska mat- och festtraditionen. Tillbehör och dukning är minst lika viktigt för att man som värd eller värdinna ska skapa den bästa kräftfesten. Vid dukning tycker vi till exempel inte att man ska nöja sig med de färdiga, och högst opersonliga, plast- och pappersdekorationer som finns att köpa i matbutiken. Visst kan strutformade pappershattar och någon jirlang med kräftmotiv vara roligt, men dekorera gärna med mer än så i form av färska örter, växter och egentillverkade saker för att skapa ett levande intryck.

Kräfta_kräftskiva

Ett enkelt tips är att använda den vackra krondillen. Servera kräftorna i skålar toppade med en färsk krondillkvist. Sätt dessutom några kvistar av krondill in mindre glasvaser som bordsdekoration. Dillkronan innehåller lättflyktiga aromatiska oljor som gör att du kommer att få gästerna ännu mer i stämning för en festlig kräftskiva. Andra fina dekorationer är stenar, snäckor eller rönnbärskvistar. Sensommaren har mycket att erbjuda för att piffa upp bordet.

Kräftor_Krondill

Låt kräftorna lysa med sin röda färg i skålar som inte stjäl showen. Varför inte välja genomskinliga glasskålar alternativt våningsfat som verkligen presenterar kräftorna för samtliga hungriga runt bordet.

Kräftskiva_Kräftfat

Kräftskiva med linne & natur

Duka på fin linneduk. Snyggast, och dessutom mest praktiska, servetter är kökshanddukar. Klassiska kökshanddukar i lin/bomull blir bäst. Finast blir det om du kan hitta second-hand på loppis med gamla monogram på. Knyt varje handduk med garn av hampa eller annat snyggt snöre av naturligt material. Lägg en på varje gästs tallrik.

Kräftskiva_dukning

Handduk second-hand från Försvarsmakten.

Mörkret faller snabbt om kvällarna nu så var beredd med massor av ljus. Finaste just nu är Skultunas försilvrade värmljushållare som är designade av Claesson Koivisto Rune. Andra praktiska detaljer att komma ihåg är citronvatten för att skölja händerna, skalfat, nötknäppare till hårda klor, myggmedel och ändamålsenliga sopsäckar.

Kräftkniv_värmeljus_knivar

Kräftknivar från Hackman och försilvrade ljushållare från Skultuna

Använd gärna äkta råvaror från våra svenska landskap. Godaste tillbehör till kräftorna är en smakrik ost, minitoasts på egenplockade kantareller, en västerbottenpaj, hembakat brytbröd, fröknäcke och hemkryddat brännvin. Köp egna flaskor med porslinskork (finns t ex på Clas Ohlson) och sätt på en egen etikett. Kul att blanda snapsglas i olika former så att alla får en egen variant runt bordet.

kräftskiva_snapsglas

Tycker du att västerbottenpajen är överflödig kan du stället göra ett gott västerbottensmör till brödet.

Vispa ihop 200 g ekologiskt svenskt smör med 2 dl riven västerbottenost. Lägg i mindre formar/skålar och toppa med flingsalt. Sprid ut de små smörskålarna över bordet för samtliga gäster att njuta till det hembakta brödet.

Ett egentillverkat snapsvisehäfte är mycket uppskattat och en säker stämningshöjare. Inkludera dina favoritsnapsvisor samt kvällens meny och dryckeslista. En annan rolig detalj är att inkludera bilder på samtliga gäster i häftet – blir med all säkerhet en snackis runt bordet.

För att servera de godaste frysta kräftorna kan man koka om dem i ny, fräsch lag med kraftig dillsmak. Då blir de som allra godast – hitta ett bra recept på nätet, t ex hos Allt om Mat. Allra lyxigast är ju så klart om man kan få tag på färska svenska kräftor som man kokar själv. Mums! Tänk på att det ska vara generöst mer kräftor till alla.

Sist, men absolut inte minst – bidra med gott humör, var generös med dig själv vid samtalen, sjung med vid snapsvisorna, skratta och njut så kommer du ha gjort ditt yttersta för att kräftkvällen blir den mest lyckade.

Sörpla på och skål!

kräftskiva_kräftor kräva dessa drycker_albert engström