Sov gott – nyheter för sovrummet

Vi sover 1/3-del av dygnets alla timmar och sömnen är viktig för god hälsa och livskvalitet. Att krypa ner i en skön säng med härligt vackert bäddlinne får vem som helst att sova som en prins eller prinsessa.

Precis som i modevärlden förändras inredningstrenderna efter säsong och trots att sommaren knappt börjat visas redan nu höstens och vinterns nyheter upp. Lyx.se har tagit ett samlat grepp kring sovplatsen och blickat in i sovrumstrenderna inför de kommande mörkare årstiderna. Sammanfattningsvis flyttar paisley mönstrat, sammet och en hel del ekologiska material in i sängkammaren. Färgerna går i naturens mustiga nyanser med inslag av petrolium.

bedfactory_sovrum

Sedan 20 år tillbaka utvecklar, designar och tillverkar det svenska företaget Bed Factory handbyggda sängar med maximal komfort och kvalité med de modernaste material som finns på marknaden.
Sängarna säljs till bland annat inredare och hotell – och nyligen lanserade företaget ett koncept där hotellgästen har möjlighet att köpa sin säng via hotellet. Val av säng handlar om god sömn och nu har man alltså chansen att provsova sin säng innan man köper den. Några av de hotell som anslutit sig till konceptet är bland annat Miss Clara By Nobis, Villa Källhagen och Solo Sokos Hotell Estoria i Tallinn.

Som en av få sängtillverkare har företaget även klarat de extremt hårda krav som ställs på både produktion och materialval för att bli godkända av miljömärket Svanen. Bed Factory har jobbat för miljö och hållbarhet redan från första början och genom Svanen-märkningen får dom nu äntligen lön för mödan.

millenotti–favola-sovrum

Mille Notti låter oss titta in i några av gästernas sovrum på slottet och kollektionen för tankarna till flärdfulla herresäten.
I höstens kollektion finns bland annat det vackra fågel- och blomstermönstrade bäddsetet Favola. Mönstret finns i två kvaliteter; ett i lenaste satin och ett i en jaquardväv, färger finns i offwhite eller petroleum. Sängkläderna kompletteras med vackert quiltade och stoppade överkast samt med lyxiga dekorationskuddar i mjuk sammet.

slettvoll_sovrum

Slettvoll har tillsammans med en av Europas ledande sängproducent, Hilding Anders, utvecklat en egen säng av hög kvalitet. Sängen är en av de bästa bassängarna på marknaden och madrassen går att välja fast eller medium, alternativt en av varje. Det finns även en tillhörande bäddmadrass som är tvättbar. För att få en helhet rekommenderar Slettvoll att alltid välja en sängkappa med matchande gavel till sin säng. Inför hösten finns även ett elegant grått paislymönstrat sänglinne i bomull att bädda med.

gant_sovrum

Gant Home kombinerar amerikanska östkustens rötter med en modern känsla i sin höst- och vinterkollektion. Den rutiga och randiga herrskjortan möter skira blommor i en sofistikerad och maskulin färgpalett i naturens färger som ljus kobolt, grått, vinrött, skogsgrönt och beige.
Gant firar även att ett av deras mest älskade mönster – Key West Paisley – fyller 10 år, med nya färgkombinationer i det vackra mönstret som numer blivit en klassiker.

himla_sovrum

Himla presenterar ett nytt designsamarbete inför hösten – tillsammans med den svenska modedesignern Ylva Liljefors, har dom tagit fram en mönstrad bäddkollektion; Himla Urban Design By Ylva. Mönsterbilden bidrar till en dramatik och attityd som passar fint till den urtvättade och tuffare strukturen med råare kanter och samtidigt kan matchas med Himlas enfärgade sänglinne.

linum_sovrum

Linum har utvecklat en ekologisk produktionsprocess i en serie kallad Sense, ett bäddlinne i finaste ekologiska bomull i kombination med bäckebölja och satäng. Sömn med extra gott samvete! Och nyheter för sovrummet hösten 2014 är ett handquiltat överkast i bomullsammet med tillhörande kudde i fyra färger.


8 tips för bättre sömn
1. Investera i en bra säng – satsa på kvalitet, men överbetala inte.
2. Se till att varva ned innan du lägger dig, ofta tar det 2 timmar att komma till ro.
3. Gå och lägg dig och kliv upp ungefär samma tid varje morgon och kväll.
4. Håll ditt sovrum är mörkt, svalt och tyst. En bra temperatur är 17-20 grader.
5. Motionera regelbundet för att öka kroppens behov av återhämtning.
6. Vistas i solen för att minska halten av melatonin i kroppen. När du sedan ska sova i ett mörkt rum ökar halten av melatonin naturligt, vilket gör dig trött.
7. Sömnbehovet är individuellt och kvalitet är viktigare än tid. Känn efter vad som passar dig!
8. Lägg dig varken hungrig eller mätt. Om du måste äta precis innan sovdags så ta något lättare.


Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.

Sorry, the comment form is closed at this time.