Categories
Mat & Restauranger Vin & Sprit

O.P. Anderson Klar – klassiker i ny tappning

Hur ser det ut med snapsandet egentligen? Är det en isolerad företeelse som enbart sker till påsken, midsommarsillen & vid julbordet? Kryddmästare Jens Odland har tagit fram ett kryddat brännvin som inte enbart är tänkt att konsumeras till de stora gillena. 

 
 

LANSERINGEN

Första veckan i april lanserades den ekologiska O.P. Anderson Klar, det senaste tillskottet till O.P. Anderson-familjen. Med sin friska smak av dillfrön och citron är O.P. Anderson Klar en perfekt smakmatch till fisk och skaldjur och blir ett nytt inslag på sommarens fester och måltider.

O.P. ANDERSSON 
är Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit. Nu får Sverige en ny medlem till i familjen – O.P. Anderson Klar, som tidigare har lanserats med stor framgång i Danmark och nu introduceras på den svenska marknaden. Med sin fulländade smakmatch till fisk och skaldjur knyter O.P. Anderson Klar an till sitt ursprung från Västkusten där spritfabrikör Carl August Anderson lanserade O.P. Anderson i Göteborg år 1891.

O.P.-Anderson-Klar

SMAKEN

O.P. Anderson Klar är en fyllig akvavit med toner av dillfrön och citronskal över en grund av klassisk ekfatslagrad O.P. Anderson-kryddning med kummin, anis och fänkål. Likt originalet är O.P. Anderson Klar framställd på noggrant utvalda ekologiska kryddor och vete. Namnet O.P. Anderson Klar kommer från att produkten är klar i färgen till skillnad från den traditionella O.P. Anderson.

O.P.Klar_citron_dill

– O.P. Anderson Klar är en akvavit som vi har tagit fram för att fungera som en smakförhöjare till läckerheter från hav och sjö. Den passar utmärkt till såväl naturella skaldjur och löjrom som till grillad fisk och tillagade fiskrätter. För bästa smakupplevelse rekommenderar jag att servera O.P. Anderson Klar kylskåpstempererad och kom ihåg att smutta på snapsen till maten, inte svepa den! O.P. Anderson Klar är även ett perfekt komplement till den traditionella O.P. Anderson på midsommarbordet eller till kräftorna, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Med sin pigga citruston och milda dillsmak passar O.P. Anderson Klar även den som vanligtvis inte brukar dricka akvavit. Kryddmästare Jonas Odland rekommenderar fler om att utforska de smakupplevelser som uppstår när akvavit kombineras med olika sorters mat:

O.P. Anderson Klar har tydliga inslag av dill som gör att den passar bra till all mat som är kryddad med dill eller där man kan tänka sig att lägga en dillkvist på toppen. Prova även att avnjuta O.P. Anderson Klar på ett annorlunda sätt tillsammans med ett ostron med några droppar citron på. Det gör att smakerna av hav och citron förhöjs på ett fantastiskt sätt, fortsätter Jonas Odland.

TIS02

GASTRONOMI TILL BRÄNNVINET

Med tanke på den häftiga utvecklingen med restauranger som fokuserar på lokalt odlade grödor och lokal uppfödning av djur så ligger helt i tiden med att brännvinet kommer tillbaka till det dukade bordet tycker jag. Jag tycker det är viktigt att poängtera att inte frysa brännvinet som alltför många gör. För det första gjordes detta av tradition för att ta bort finkelsmaken som dessvärre är ett spår av dålig destillering. För det andra så binder kyla smaken. Så tycker man inte om brännvinet och dess smak skall man givetvis fortsätta med denna dårskap … men vill man uppleva en nyansrike dom och skönhet i brännvinet till fullo bör man servera brännvinet rumstempererat i ett tulpanformat glas så att man kan uppleva allt som drycken har att ge

BRÄNNVINET?

När bränt vin omtalas första gången i Sverige är det i samband med krut. Den tyske pulvermakaren Mäster Berentz i Gamla Stan ges tillstånd att använda det 1467 – han köper det från Lübeck – och ett par år senare får en annan pulvermakare ut för 4 örtugar bränt vin att använda till kruttillverkning. 1494 utfärdar Sten Sture den äldre det första förbudet mot bränning och försäljning av bränt vin utom för just kruttillverkning. Det får bara göras av tre pulvermakare som kallas upp till rådhuset och blir tillsagda att inte “bränna och sälja något brännvin här i staden”. Böterna var höga – 12 marker, som priset på 750 liter mjöd. Att sprit ändå såldes framgår av att Stockholms magistrat redan två år senare måste förbjuda stadens vinkällare att servera brännvin. Ytterligare två år senare, 1498, gavs Cort Flaskdragare exklusiv rätt att (i stadens kruthus) tillverka brännvin och att sälja det till allmänheten. För detta fick han betala en avgift, den första i samband med sprit i Sverige. Staden stod för sin del av överenskommelsen: de första fallen av lönnbränning kom snart upp inför Stockholms magistrat.

Brännvinprovning

VAR KOMMER SUPEN IN I BILDEN?

Av brännvin tog man sig i stugorna en klunk så stor som man kunde snappa i sig (snaps) eller matskedsvis som en soppa (sup). Från 1600-talet berättas att bondkvinnor använde det som parfym. Den senare utvecklingen att dricka vin hade också sina avigsidor. Följande kunde läsas i Dagens Nyheter 22 oktober 2006:

Kroggästen Cort Heimholt skämde verkligen ut sig. Han hotade och misshandlade vinmannen, vägrade betala och spydde i härberget. Han dömdes till många mark i böter av rådet.

Detta hände någon gång under 1479 i Dominikanermunkarnas källare i Södra Benickebrinken (innan brinken fick sitt nuvarande namn i Gamla stan). Källaren finns fortfarande kvar. I övrigt revs det mesta av Dominikanerklostret (Svartbrödraklostret) i Gamla stan av Gustav Vasas hejdukar under 1500-talet. Det var ett tufft värv att vara sommelier förr!

TRADITIONEN ATT KRYDDA SITT BRÄNNVIN SJÄLV

Redan vikingarna förde med sig vin hem från sina långväga resor. Men vinet förblev länge en exklusiv dryck i Sverige. När Sverige blev kristet på 1100-talet behövdes vin till nattvarden och det började importeras regelbundet. Men det var bara kyrkan, hovet och den högre aristokratin som hade råd med den dyrbara importvaran.

Vid fester följde de svenska furstarna och stormännen sina kontinentala bröders konsumtionsmönster, med ett överflöd av mat och vin. Ofta bjöds vitt vin från Tyskland vid gästabuden. Under medeltiden importerades bara små mängder vin. Det mesta var rhenskt vin, men även vin från Frankrike och Spanien köptes in till Sverige. Vinet togs in via hansastäderna. Vinhandeln i Stockholm reglerades redan vid slutet av 1200-talet. Staden avkrävde importörerna en avgift, som gick till stadskassan.

KRYDDOR FÖRBÄTTRADE SMAKEN

De långsamma transporterna och de otäta faten gjorde ofta det känsliga vinet dåligt. För att det skulle smaka bättre kryddade man vinet. Kryddorna ansågs också ha hälsosamma effekter. Hypocras var ett vin som fått sitt namn efter Hippocrates, läkekonstens fader. Vinet kryddades med ingefära, nejlikor och muskot. En annan populär blandning varKlaret, rhenvin kryddat med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Vinet hade fått sitt namn av att det klarades, vilket betyder att kryddorna silades ifrån. I Gustav Vasas hov ingick en bryggare av klaret, Kilian Vintappare.

LÄKANDE EFFEKT

I många århundraden kom brännvinet att hävda sin ställning inom den folkliga läkekonsten. Genom tillsatts av örter, kryddor och extrakt fick brännvinet fungera som ett botemedel mot alla sorters sjukdomar och bedrövelser. De äldsta tryckta svenska recepten på kryddat brännvin finns hos Peder Månsson. Biskopen från Västerås beskriver i sin Läkebok från 1522 hur kryddorna skulle extraheras: “Man skall taga liffsens vathin och där lägga ört, krydda, rötter, frö, blomster eller annat lämpligt och ställa glasen i solen tre timmar eller på lättre eld, så taker thz til segh the samma dygdena oc krafftena som thz tingith haffwer som swa lagdis ther j”.

KRYDDAT BRÄNNVIN VID HOVET

Även från det svenska kungahuset finns tidiga recept på kryddade brännvinsorter. År 1589 utgav Johan III:s hovapotekare Simon Berchelt recept på två mixturer som kom att brukas som universalmedicin i landet. Det ena av recepten hette Aqua vitae contra oppositum och var ett vindestillat på bland annat angelikarot, som var svettdrivande och därför ansågs verksamt mot pesten. Det andra receptet, Aqua vitae för Förgifft och mångahanda sjukdomar, ansågs vara förebyggande mot smitta.

Under följande århundraden komponerades otaliga kryddbrännviner och hälsodrycker i landet. Man finner dem i senmedeltida läke- och örteböcker, hos allmogen, i recept- och kokböcker, hos destillatörerna och vinhandelsfirmorna samt vid varmreningsverken. Redan i medeltida läke- och örteböcker omnämns många kryddor som än idag hör till våra vanligaste brännvinskryddor. Bland dem finns kummin, fänkål, anis, körvel, isop och malört. Flertalet av dess använder vi än idag i våra populära kryddningar.

O.P.-Anderson-Klar_Halv


O.P. Anderson Klar är skapad av kryddmästare Jonas Odland och finns till försäljning från och med den 1 april i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 700 ml kostar 261 kr och artikelnumret är 86262-01.

By Björnstierne Antonson

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

2 replies on “O.P. Anderson Klar – klassiker i ny tappning”

[…] PRIMA Julsnaps lanseras för 21:a gången och har blivit en tradition på de flesta julbord. Årets smak är inspirerad av den första julsnapsen som lanserades 1994 och var Rånäs Brännvin. Kryddmästare Jonas Odland har tillsammans med Mathias Dahlgren skapat en aromatisk julsnaps med inslag av cognac, dadlar och frisk citrus, som tillsammans förhöjer smakerna på julbordets rätter. Jens Odland kryddade tidigare även O.P. Andersson Klar. […]

[…] O.P. ANDERSSON 
är Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far. Kryddningen med kummin, anis och fänkål har vunnit guld i flera internationella tävlingar. Kryddspriten är hantverksvässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak. Läs mer om O.P. Andersson och brännvin här. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *