Restaurang Jonas

Restaurang Jonas – Lyx.se går all in

Jonas Lundgren har fräst och hackat sig genom stjärnkök i tre världsdelar och lagat silver i Bocuse d’Or. Häng med när Lyx går all in på hans eget plejs i Stockholm, Restaurang Jonas.

Restaurang Jonas ligger i Kungsholmens kallaste kvarter. Vi sitter en halv trappa ner och blir begapade av Stockholmare som stressar förbi de jättestora fönstren. Matsalen är en före detta utställningslokal och ja, det känns fortfarande som en sådan.

Restaurang Jonas Interiör

Jonas idé är att kombinera nordiska råvaror med personliga smakupplevelser – det betyder råvaror som dalahäst, rentunga och korngröt.

– Lite utmanande och väldigt gott, säger Jonas själv.

Vi är två som trillar in från gatan och softar först med varsitt glas Krug i baren till höger, innan hovmästaren eskorterar oss till fine dining-matsalen.

Restaurang Jonas Mat & Vinbaren

Vårt bord är gigantiskt. Dukningen består av en postmodern blomvas, annars är det sparsmakat, i princip kliniskt. Belysningen är kall och blickfånget är den gröna växtväggen, dit kökets kockar vallfärdar för att klippa färska örter och hämta hängande grönsaker.

restaurang jonas växtvägg

Menyn består av avsmakningparad i tre storlekar. Vi går naturligtvis all in och väljer till det utvalda dryckespaketet. Bekvämt.

Sen vet jag inte riktigt vad som händer. Det är lite suddigt. Vi hinner knappt blinka för i samma sekund som vi beställt blir vi matbombade med den ena amuse bouchen efter den andra. Kanske för att vi är de enda gästerna i matsalen, kanske för att köket är sjukt taggat och perfekt intrimmat.

Första aptitretaren är en hyfsat Heston Blumenthal-inspirerad gräsmatta med marängbakad kapris på pinne och torkad skinka. Tre-fyra personer svärmar runt bordet, häller upp, sträcker fram och lägger ut snabbare än vi hinner äta upp och dricka ur. Den andra aptitretaren serveras på en sjöbotten med alger och massa grejs som smakar hav. Den tredje är svensk åtta-armad bläckfisk på svedd potatis. Eller så var det nåt annat, personalen serverar snabbare än jag hinner anteckna. Bläckfisken är i alla fall en höjdpunkt, jag förväntade mig den det gamla vanliga tuggummi-tuggandet men konsistensen var mer som pilgrimsmussla. Häpnadsväckande briljant. En kandidat till det bästa som någonsin serverats på lyxkrog i Stockholm.

Restaurang JonasRestaurang Jonas

(Visst ja, den här texten innehåller spoilers så om du vill bli överraskad sluta läs här, gå bara dit och ät.)

Jonas och personal trollar i köket, det är mästerlig matmagi. Presentationerna håller högsta internationella klass. Maten kommer upplagd på stenar och stubbar, arrangerade i små skålar och komiska koppar. Kocken kommer till bordet och bygger ett berg av svart tryffel direkt på våra tallrikar.

Allt möjligt och omöjligt kommer och det smakar fantastiskt.

Krabba med korall och morot. Rödbetsrisotto. Rullade rentungor. Ostron med grönsaker. Det kommer vietnamesisk vårrulle – trodde vi, men det var lardo runt råbiff på häst från Dalarna och som framför våra ögon svetsades till genomskinlig konsistens. Låter det galet? Precis vad det var. Fast ändå inte lika galet som frusen rapsolja. Ungefär som en kula vaniljglass med sås. Hur var det nu Jonas sa, ”lite utmanande och väldigt gott.” You bet.

Dryckespaketet är utsökt. Med dekanteringen kommer den vanliga lilla föreläsningen om regioner, druvor och vinifikation i ståltank. Våra motfrågor bemöts hövligt men korthugget innan sommelieren snabbt svävar vidare. Vi hinner inte klunka i oss allt vin till rätterna som kommer i rekordtempo och efter ett tag har vi fem-sex halvfulla glas framför oss.

Vi drunknar i intryck, loggar ut och låter oss bara svepas med av vinvågen. Men bra utvalt är det. I mitt tycke lagom avantgarde och det ska sommelieren ta åt sig äran för.

Hela upplevelsen är ett spektakel, en utomjordiskt underbar gastronomisk resa som håller världsklass. Det är molekylmat med galaxer av smak, serverad med humor och – tack och lov – helt utan ironiska referenser. Här balanserar Restaurang Jonas på en knivsegg och det är befriande att man vågar servera gröt till efterrätt utan att be om ursäkt.

Middag för två på Restaurang Jonas konstar ungefär lika mycket som en weekend i London. Men å andra sidan, vad ska du i London att göra när du kan äta bättre här hemma?

Foto: Max Piltz & Restaurang Jonas