Häringe Slott – Lifestyle Living 30 minuter från storstan…

Jenny Ljungberg bjuder in till ett livsstilskoncept på sitt slott Häringe, strax utanför Stockholm. Slottet andas anrik slottsmiljö, forntida dekadens och nyrenoverad lyx blandat med en familjär och välkomnande stämning. Hit kan du åka för att njuta, äta gott, mysa, lyxa och bara vara i den unika miljön.

Denna slottsägarinna har länge jobbat i hotellbranschen, vars familj har ägt flertalet välrenommerade hotell- och restaurangetablissemang både i Sverige och utomlands. Förutom Häringe Slott rör sig Jenny Ljungberg mellan sitt hotell The Maidstone i East Hampton samt hemmet på Manhattan.

Jenny_Häringe Slott

Häringe ingår i Jennys företag c/o Hotels och visionen är att hennes hotell ska vara inrymda i historiska byggnader men erbjuda allt det man förväntar sig av ett modernt lyxhotell oavsett var på jordklotet man befinner sig. På ambitionslistan står att inkludera 20 unika lifestylehotell runt om i världen.

Te_Häringe slott

Jenny berättar för Lyx.se om historien kring hur familjen kom att köpa Häringe Slott. Jenny var då 23 år gammal och hade flyttat hem till Sverige och börjat jobba på Tammsvik efter tre tidigare roller inom hotellbanschen. Kort efter att hennes pappa hade fått höra att slottet var till salu köptes slottet in i familjens ägo och har med varsam hand renoverats till dagens mix av gammal slottskänsla med en touch av modernism.

-Jag hade bestämt mig för att det var det här jag ville göra resten av mitt liv. Jag tror pappa var så här överlycklig över att hans dotter jobbade i familjeföretaget, det var så kul och spännande.

Vid rundvandringen på Häringe Slott berättar Jenny att hon har velat plocka fram den forna glansen och glamouren som funnits inom slottets väggar under århundraden. Både när kungligheter ägt och levt här på 1500-talet men även under Torsten Kreugers och Axel Wenner-Grens år på slottet under 1900-talet då livets glada dagar, med mycket folk och fest, tog över slottet.

– Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för skandaler, glamour och party, party, party.

Vackra antika möbler, gobelänger, inredningsdetaljer i trä och statyer i sten blandas med exklusiva designmöbler, funkis-erans textilier och modern fotokonst. Ett intryck som blir både häpnadsväckande, exotiskt och spännande men samtidigt mysigt och avslappnat.

Biljard_Häringe Slott

Jennys mål har varit att skapa en miljö som man vill komma och hänga verk i och det har hon lyckats med. Några av fotografierna som hänger på slottet är från hennes vän och fotografen Jacob Felländer, men fotografierna, liksom skulpturerna på slottet, skulle behöva ett eget kapitel.

Bowling_1930_Häringe Slott

Häringe Slott har dessutom något så unikt som Sveriges första utomhuspool av olympiska mått och en bowlingbana i originalskick på 1930-talet. Vi ser framför oss att dessa brukades flitigt under Kreugers och Wenner-Grens glansdagar med poolfester, cocktails och skratt långt in på småtimmarna.

– Wenner-Grens var så excentriska, stolliga, dekadenta och blommade ut totalt här på Häringe. De lät sig till och med begravas här.

På frågan om vad hon gillar mest med egendomen, svarar Jenny att hennes favoritställe är de blommande lindarna i alléer som leder upp till de sju storslagna gudastatyerna med äppellunden bakom. Hon älskar statyer. Hon har till och med låtit uppföra en staty på sig själv – som en havande venus.

Jenny Sienna Gudmar_Häringe Slott

Med statyn “Gåvan”, som har skapats av den härliga skulptören Gudmar Olovson, vill hon ära moderskapet och fira sin dotter.

Under en mysig och personlig avtäckningscermoni i början på mars 2014 stod både Jenny med sin dotter Sienna och konstnären själv och beskrev tanken bakom statyn och ur den hade uppkommit. Under tiden tultade lilla Sienna omkring på gräset, småsjöng och jollrade, framför publiken.

Stensalen_Häringe Slott

Jenny jämför Häringe med andra slott idag och menar att de flesta nästan är som museum, att man bara ärar det som tidigare varit. På Häringe ska man även kunna integrera till det moderna och ha den livsstil vi har idag som familj där man ofta har med sig både barn, hund och jobbet.

Vinkällaren_Häringe Slott

Man kan tycka att ägandet av ett slott är en lyx i sig, men vi frågade naturligtvis Jenny vad lyx är för henne och svaret kom direkt utan att blinka:

“Få vara en livsnjutare fullt ut. Leva över gränserna. Kombinera man, barn, kärlek, djur. Definiera världen efter sina egna termer. Det är lyx.”

Alla är välkomna. Det finns till och med en speciell meny för hundar – ”Woof Menu”.

Afternoon tea_Häringe

Jenny menar att medan en familjemedlem sitter uppkopplad via WiFi i ena salongen kan den andra sitta och njuta av afternoon tea i den andra medan barnen leker runt i slottet och hunden kopplar av framför brasan i stora stensalen.

”Ett underbart slott i törnrosasömn har väckts till liv igen”

Rummen både i slottets flyglar och i annexen har fått sig en rejäl make-over. Här hittar du både lyxsviter och lite enklare rum. Om man väljer en lite lägre prisklass får man ändå ett snyggt nyrenoverat rum med vackra färger och designmöbler såsom String-hyllor, Arne Jacobsen-stolar, Hästen-sängar och eftertraktad fotokonst. ”Scandinavian Cozy” heter det.

Hall_Lydmartavlor_Häringe Slott

För dig som rört dig på gamla Lydmar när det låg vid Stureplan känner igen alla de foton i svarta ramar som satts upp i korridoren i Vasaflygeln. Glada minnen från början på millenniet kommer tillbaka.

Västra flygeln_Häringe Slott

Många är stjärnorna som bott på Häringe. Bland dem kan nämnas Jussi Björling, Ivar Kreuger, Sarah Leander, Josephine Baker och Elisabeth Taylor. Ett av de mest unika rummen ligger i Sjöflygeln och heter Greta Garbo. Detta rum specialbyggdes åt legenden på 1930-talet och återfinns fortfarande i originalskick. Till denna flygel går det dessutom en underjordisk gång in till slottet som byggdes för att damerna skulle slippa gå med sina vackra klänningar och håruppsättningar över gården.

Underjordisk gång_Häringe Slott

Ivar Kreugers Svit är det rum som Jenny tycker är maffigast med den djupröda färgen, sammet och helt enkelt mycket lyx, men helst bor hon i Familjen Beronius svit i Västra Flygeln med utsikt åt två håll.

Beronius svit känns mest som jag. Där trivs vi som familj bäst. Med badkaret i mitten av rummet, zebratapeten på toaletten och svarta Grythytteskiffret. Och hunden kan gå rakt ut själv”

Beronius_Häringe Slott

Under 2014 ser Jenny att hon sätter slottet på kartan som en lifestyle-destination.

”Min dröm är att det ska vara folk i alla salonger jämt.”

För Jenny personligen innebär 2014 att kombinera sitt eget liv med man och barn och hotellet i Hamptons med Häringe slott och få livspusslet att gå ihop – USA och Sverige, drömmar och visioner.

Även om hotellrummen renoverats till dess nuvarande elegans och egendomen förts in i 2000-talet, konstaterar vi sammanfattningsvis att det som utmärker sig mest är att det är en nya era som inletts på Häringe slott med en skön atmosfär som verkligen präglats av slottägarinnans drömmar och personlighet. Inom dess väggar vill man gärna vara.