En riktigt god kopp kaffe – hur gör du?

Vid det här laget har vi konstaterat att vi svenskar faktiskt är ett av det folk som dricker mest kaffe i världen. Italien leder i espressoväg, men även Sverige vill nu ha mer än den vanliga koppen svart kaffe. Vi har vi lärt oss ett och annat om att ställa krav på smak, doft, sort och styrka.

Jag har svårt att tänka mig något godare än en het kopp kaffe på nymalda och nypressade bönor. Det kan man få på allehanda trevliga caféer runt om i vårt land, men även hemmavid är detta en vardagslyx som fler borde unna sig. Skippa den där Melittan och köp hem en ordentlig espressomaskin som placeras på din köksbänk i all sin prakt. Snygg ska den vara, förutom av god kvalitet.

Kopp kaffe

I vårt hem står en italiensk espressomaskin av märket Unico Splendor. Den är vår dagliga följeslagare som piggar upp varje dag. Jag älskar den rent ut sagt.

unico splendor

Från det att På-knappen åker upp på morgonen tills den knäpps av på kvällen är det oftast över 12 timmar – en riktig maskin mår bäst av att stå varm. Redo för prestation. Vi maler bönorna i kaffekvarnen och låter det nymalda rinna ner i filterbehållaren för att pressas ihop med manuell press, en så kallad tamper.

Ground coffee

Porslinskopparna, som står ovanpå maskinen för att hålla sig lagom varma, plockas ner när det är dags att ”brygga”. När filterbehållaren väl satts fast i maskinen, dras spaken upp så att vattnet börjar rinna genom det nymalda kaffet. Gör man detta med precis rätt tryck, rätt värme och i exakt rätt antal sekunder blir drycken som rinner ner som allra godast och får en vackert gyllene krämig yta som kallas ”crema” (från italienskan).

Espresso crema

Själv föredrar jag skummad mjölk till mitt kaffe, men får man en perfekt gjord espresso behöver inte ens jag mjölk. Tacksam för att jag omringar mig med regelrätta baristor.

Pavoni2

Hade jag inte haft min Unico Splendor hade jag med all säkerhet köpt en av de espressomaskinerna från La Pavoni, mer specifikt den ultravackra och klassiska maskinen i kromad metall som heter Romantica – den med örnen på toppen.

la-pavoni romantica

Riktigt snygg och helt manuell. Till och med pressningen får du göra själv. Här kan det experimenteras, det vill jag lova. Tänk dig att få öva upp färdigheten att servera en perfekt espresso. Du kommer inte vilja lämna hemmet. Framför allt kommer samtliga vänner i bekantskapskretsen vilja hänga hos sig på finfika. La Pavoni grundades i Milano 1905 och i Sverige finns maskinen i fråga att köpa hos Kaffegrossisten.se.

Pavoni_Örn

Se till att välja ut de bönor som passar dig i smaken och som ger dig bäst kaffe för ändamålet – espresso, cappuccino, latte, macchiato, lungo och så vidare. Kom bara ihåg att de finaste bönorna kanske inte alltid faller dig i smaken, så prova dig fram. Själv använder jag och min man uppemot 2 kg 100% rena Arabica bönor från Latinamerika – per vecka.

espresso pouring

Från kunniga Baristor får du höra att en espresso oftast bryggs på cirka 7 gram bönor, med 9-10 bars tryck, en vattentemperatur på mellan 87-93 grader och med en genomrinningstid på cirka 20-25 sekunder. Övning ger färdighet, skulle jag säga.

Espresso

Ovanpå det tycker jag att vi ska kräva ekologiska samt fair-trade bönor att mala. Då har vi kommit en rejäl bit på vägen, inte bara för oss själva, utan även för de människor som plockar och rostar vår råvara. Trevligt om det går att spåra ner till det enskilda kooperativet eller gården som bönan kommer ifrån. Innan kaffebönan hamnar hos dig för bryggning ska du ta hänsyn till hur odlingen av kaffeträdet går till, efterskördsbearbetningen av bären och rostningen av bönorna.

Önskar dig en god kopp kaffe! Och en skön fikastund.