Champagneexpert Richard Juhlin – riddare av franska hederslegionen

Gillar du Champagne på riktigt vet du nog vem Richard Juhlin är. Han har en makalös förmåga att lära känna Champagne och en sällsynt passion för drycken. Härom veckan dubbades han dessutom till riddare av den franske presidenten.

Under en ceremoni i februari 2014 tilldelades Champagneexperten Richard Juhlin utmärkelsen “Chevalier de la Légion d’honneur av den franske presidenten M. François Hollande. Utmärkelsen delades ut av den franske ambassadören, M. Jean-Pierre Lacroix, under en ceremoni i det franska residenset i Stockholm. Hederslegionen är Frankrikes förnämsta orden och instiftades av Napoleon Bonaparte år 1802.

”Richard Juhlin är en av världens absolut främsta champagnekännare. Han har genom att klassificera fler än åtta tusen champagner gjort den mest omfattande genomgången av distriktet Champagne och dess viner som någonsin gjorts. Det är ett storartat arbete. Han är en verklig ambassadör för regionen Champagne-Ardenne i Sverige och i hela världen och den här utmärkelsen är ett sätt att tacka honom”

Tillsammans med sommeliern Björnstierne Antonson, har Richard Juhlin dessutom öppnat “The Champagne Bar by Richard Juhlin” för allmänheten. Baren har funnits för medlemmar under ett antal år på ett flertal ställen i Stockholm, men har nu landat i nära anknytning till Café Egoïste i MOOD gallerian.

”Champagnebaren bygger på en avspänd, för att inte säga självdistanserad syn på vinkännandet och den gastronomiska profilen. Här kostar vi på oss att sänka garden, utan att för den delen tappa respekten för gästen” – Richard Juhlin

Bar_Richard Juhlin

Nu får även icke-medlemmar njuta av härliga och lite ovanliga champagner på glas och flaska. Uppemot 20 stycken olika serveras på glas, vilket är unikt. Ingen annanstans i världen finner du så många personligt utvalda kvalitetschampagner som du kan beställa på glas som här.

Vi vill avdramatisera bilden av champagnen som lyxprodukt men för den delen aldrig tappa respekten för vare sig champagnen, gästen & gästens individuella smakpreferens.”

För att fira dessa två nyheter passade baren på att öppna en av världens dyraste Champagneflaskor tillsammans med VD:n (och tillika ägaren) Patrick Sabaté till världens mest exklusiva Champagnehus Boërl & Kroff. Årgången var ”Millésime” 1995 på Magnum.

Boërl&Kroff

Första årgången av detta vin från La Belle Haie, Egrillés och Montouillet, beskrivs Boërl & Kroff 1995 Magnum av Björnstierne Antonson som en Champagne med långsamt fin utveckling med oerhört charmig stil.

Superelegant och läckert smörigt fet. Blir mintdoftande med tid i glaset och har hela tiden en skön paradox mellan champinjontoner och citrus.”

1500 Magnum gjorda och sålda till ett pris som ligger högst i hela Champagne. Ja, nivå och priser ligger så klart inte på dessa höjder en vanlig fredag, men någon variant kan nog plockas fram som passar dina preferenser.

Dessutom öppnades en methusalemflaska (6 liter) med namnet Comtes de Champagne Blanc de Blancs Tattinger 2004. Ett sällsynt tillfälle kan vi konstatera.

RJ & BA

“The Champagne Bar by Richard Juhlin” är öppen varje fredag mellan kl 16-19. Passa på att smita förbi och spana in den aktuella Champagnelistan. Det är trots allt svårt att finna en mer kunnig Champagnebar i hela världen!

Björnstierne tar väl hand om dig, men har du riktig tur kanske även Richard Juhlin är på plats och kan ge dig ett litet tips om det bästa kapet i denna bubblande värld just nu. (Om du inte skulle lyckas hugga honom på baren kan man även läsa om ett stort antal Champagner i hans senaste bok ”En doft av Champagne”, som vi skrivit om tidigare på Lyx.se.)

MOODgallerians hemsida, Champagneklubbens hemsida samt deras Facebooksida hittar du veckovis uppdaterad information om vilka Champagner som ämnas öppnas just den fredagen.

En AfterWork i all sin enkelhet, men att börja helgen med ett glas Champagne borde bli något som fler unnar sig. Ett utomordentligt trevligt avslut på veckan om inte annat.

Foto: Vanity Studios och Michaëla Hemgren

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.