Fashion district i 5 världsstäder – New York, London, Paris, Milano och Stockholm

Just nu pågår Mercedez Benz Fashion Week i Stockholm. Designers och varumärken visar upp sig på catwalken och modefolk vimlar och minglar på röda mattan. För initierade modefolk såväl som modeintresserade finns det modeveckor att besöka året om. Stora städer som New York, London, Paris och Milano har varsitt etablerat fashion district.

De största och mesta modestäderna i världen är som bekant Paris, Milano, London och New York men vi svenskar lägger gärna av olika anledningar till Stockholm så klart. Kanske är det den typen av mode vi gillar att se eller kanske bara att det för oss är bekvämt nära att låta oss dras med i internationell flärd och världsinspirerande stil här hemmavid.

Snart är Fashion Week Stockholm slut för denna gång, men kvar är så klart de härliga modebutikerna som samlats i Bibliotekstan inte långt från Stureplan.

Biblioteksgatan

Stockholms eget fashion district med både svenska och internationella modemärken av blandad klass – från medium till lyx. Här samsas Victoria Secret, Sephora, Byredo, Acne, Whyred, Rodebjer och Marc Jacobs med Stella McCartney, Ralph Lauren, Burberry, Prada, Gucci och Louis Vuitton.

Biblioteksstan_Stockholm

Paris Fashion District är egentligen uppdelat på flera områden, men den som står ut mest är den med de stora lyxiga modehusen. I området kring Faubourg Saint-Honoré med gatorna Rue du Faubourg Saint-Honoré, Rue Saint-Honoré, Rue de la Paix och Place Vendôme hittar du till exempel Versace, Hermès och Yves Saint Laurent tillsammans med Christian Louboutin. På Avenue Montaigne ligger Chanel, Valentino, Gucci, Christian Lacroix, Fendi, Harry Winston och Bulgari.

Av Montaigne_Paris fashion

I Englands huvudstad London finner du de flesta av de fashionabla high fashion boutiquerna samlade på Bond Street i Mayfair. En tydlig förteckning över Bond Street och dess sidogator fulla med lyxiga varumärken finns på Bond Streets hemsida.

bondstreet_fashion

New York är staden som aldrig sover och inte heller här slutar utbudet av allt du kan tänka dig i modeväg från lyx till ultralyx. Här hittar man allt – eller så beställer du det bara! Alltid en kostnadsfråga i och för sig. De stora etablerade modehusen har samlat sig kring omtalade Fifth Avenue och Madison Avenue på exklusiva Upper East Side.

NY_Madison

Tiffany’s, Louis Vuitton flagship store, Versace, Chanel, Valentino, Givenchy, Ferragamo, Cerruti, YSL, Dior, Armani, Cartier, Bergdorf Goodman, Henri Bendel, och Saks Fifth Avenue. The list goes on…

New York_Fashion

Det finns en väldigt bra karta över vart butikerna ligger exakt längs med Madison på gatans egna hemsida.

Det mest traditionella alternativet för lyxig shopping och den stad som längst förknippats med klassik elegans och ultimat modeprägel i ett samlat distrikt är ändå italienska Milano. Milano is the fashion capital. I samlad trupp ligger modehusens butiker kring gatorna inne i det som kallas Via Montenapoleone fashion district eller Quadrilatero d’Oro – den gyllene rektangeln. Lyxmärkena inkluderar Louis Vuitton, Bottega Venezia, Sergio Rossi, Gucci, Prada, Armani, Versace, Valentino, Alberta Ferretti och Christian Dior.

Milano Fashion District

Att besöka en av dessa städer utan att ta sig en titt på de lyxiga shoppningstråken vore som att svära i kyrkan, åtminstone om man är intresserad av mode, kläder, accessoarer och stil.