Auktion Barndiabetesfonden

Unika foton auktioneras ut till förmån för Barndiabetesfonden

Vi går rakt på sak – det är en stor förmån och en lyx att kunna och vilja ge till andra som behöver. Till exempel till andra om är mindre bemedlade eller, som i detta fall, till förmån för forskning som kan hjälpa människors hälsa.

För tredje året i rad anordnas en välgörenhetsauktion på Världsdiabetesdagen den 14 november, där samtliga intäkter oavkortat går till Barndiabetesfonden för forskningen kring barndiabetes. Auktionen genomförs på Berns i samarbete med Stockholms Auktionsverk och Lilly Diabetes.

I årets auktion finns möjlighet att buda på unika fotografier av bland annat Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria och Britt Ekland. Bland andra lyxartiklar finns även en möjlighet att ropa hem en elgitarr signerad av B.B. King och Jimmy Page samt en Fender som är signerad av Gyllene Tider.

– Det är många som fortfarande inte vet vad det innebär att leva med typ 1-diabetes och hur allvarlig sjukdomen är för de familjer som drabbas. Sverige har näst efter Finland världens högsta frekvens av diabetes hos barn och forskarna vet fortfarande inte vad det beror på, därför är den här auktionen väldigt viktig, säger Johnny Ludvigsson, Barndiabetesfondens ordförande.

Ett 30-tal exklusiva objekt kommer att klubbas på auktionen, bland annat:

 • Ett helt unikt svartvitt porträttfoto på Drottning Silviataget av fotografen Ewa-Marie Rundquist. Fotot är taget år 2000 för en bok som heter Drottning Silvia (Ekerlids Förlag), signerat och finns endast i ett enda exemplar. (utropspris ca 75 000 kr)
 • Ett foto på Kronprinsessan Victoria från 2002, taget av Mikael Jansson. (AP-ex, en edition av 3). Mått 80 x 100 cm. (utropspris ca 100 000 kr)
 • Svartvitt foto på Britt Ekland taget 1964 av italienska fotografen Pierluigi Praturlon, signerat av Britt själv. (utropspris ca 25 000 kr)
 • Signerad elgitarr av märket B.B. King Lucille<, skänkt av Tomas Ledin, signerad av B.B. King och Jimmy Page (Led Zeppelin). (utropspris ca 10 000 kr)
 • Mulberry Willow väska i färgen emerald i italienskt kalvskinn. (utropspris ca 17 000 kr)
 • En middag för fyra personer tillagad av Operakällarens kända köksmästare Stefan Catenacci i ditt hem. (utropspris ca 20 000 kr)

Auktion Barndiabetesfonden Mikael_Jansson_Victoria

Kronprinsessan Victoria. Foto: Mikael Jansson

Samtliga objekt kan beskådas på http://auktionsverket.se/auction/special/2013-11-14/, där man även kan lägga bud direkt online. Förra årets auktion inbringade över en miljon kronor, vilket man hoppas kunna överträffa i år.

Auktion Barndiabetesfonden B.B. King signerar Tomas ledins Gitarr

B.B. King signerar Tomas ledins Gitarr

I Sverige lever cirka 8000 barn och ungdomar med diabetes, en livslång sjukdom som innebär dagliga behandlingar och många sjukhusbesök. Idag är diabetes en obotlig, livshotande sjukdom och det enda som kan ändra på detta är fortsatt forskning på området. Barn drabbas nästan uteslutande av typ 1-diabetes vilket innebär att de celler som producerar insulin dör. Tre gånger fler barn insjuknar i diabetes än i alla former av cancer tillsammans (Källa: Svensk barndiabetesregister, Cancerregistret).

Samtidigt som du får något tillbaka i form av konst eller en härlig upplevelse, gör du en god gärning för många barns livskvalitet framöver.

Auktion Barndiabetesfonden Drottningen, E-M Rundquist

Drottning Silvia. Foto: E-M Rundquist

Auktion Barndiabetesfonden Fender Gitarr signerad Gyllene Tider
Fender Gitarr signerad Gyllene Tider

Auktion Barndiabetesfonden BrittEkland
Britt Ekland. Foto: Pierluigi Praturlon

COMMENTS
 • Anna Järpe

  En mycket fin artikel, men vi skulle vilja understryka att det är Lilly Diabetes och Stockholms Auktionsverk som anordnar auktionskvällen på Berns, inte Barndiabetesfonden.
  Barndiabetesfonden har med andra ord inga utgifter för evenemanget, utan står bara som förmånstagare.
  Vi skulle vara tacksamma om ni ville korrigera första meningen i brödtexten (“För tredje året i rad…”) till att reflektera detta.
  Vänligen
  Anna Järpe
  Barndiabetesfondens kansli

  2013-11-08
  • Det fixar vi. Stort tack för din kommentar!

   2013-11-08
   • Anna Järpe

    Tack! 🙂

    2013-11-11

Sorry, the comment form is closed at this time.