Nya Stadshuskällaren -Sveriges mest dolda restaurangkändis

Världens mest kända officiella middag, Nobelbanketten, serveras varje år den 10 december i Stadshusets Gyllene Salen. I samma byggnad ligger även en av Stockholms mest kända men bortglömda restauranger – Stadshuskällaren.

Restaurangen som de flesta Stockholmare känner till har med åren blivit förbisedd – men genom ett nytt mat-koncept och en omsorgsfull renovering satsar nu Stadshuskällaren på att återta sin position och sätta restaurangen på den gastronomiska kartan. Detta görs genom att uppdatera svenska receptfavoriter och använda lokala råvaror i säsong – en kombination som passar väl in till restaurangens uppdaterade traditionella miljö.

stadshuskällaren3
Köksmästaren Fredrik Larsson, tillika lagkapten i Kocklandslaget, bjöd in till att prova den nya avsmakningsmenyn för hösten. Fredrik jobbar i nära samarbete med Andreas Hedlund som är gastronomiskt ansvarig för all verksamhet på Stadshuset. Andreas blev Årets Kock 2002 och arbetar med flera producenter och uppfödare i regionen för att säkerställa högsta kvalitet av maträtterna.

”Jag gillar att laga och presentera mat som folk känner igen men glömt bort!”
– Fredrik Larsson

Den nya inredningen är ritad av Jonas Bohlin, en av vår tids stora inredningsarkitekter och formgivare. Renoveringen av lokalerna har gjorts varsamt; den ursprungliga arkitekturen har putsats upp med moderna färger, smakfulla möbler och armaturer som harmonierar med övriga interiören har adderats. Tillsammans skapar detta ett varmt, helt nytt och omfamnande intryck av restaurangen.

En gång i tiden satt Bellman och sjöng sina epistlar i Stadshuskällarens lokaler och det känns att hela atmosfären andas svensk historia och gamla anekdoter – och för den som vill uppleva en bit av våra svenska rötter i en miljö full av berättelser, tillsammans med en vällagad och genuint svensk meny, är nya Stadshuskällaren väl värt ett besök!

stadshuskällaren2

Björnstiernes kommentarer kring menyn och dess drycker

OSTRON, broccoli, yoghurt, störkaviar, rågbröd & ostronört
Som en mild kallsup – en otroligt elegant smekning av hav. En rätt där jag gärna skulle dricka en Muscadet av bättre snitt, eller en Aligoté från en toppodlare i Bourgogne.

STEKT HUMMER, rödbeta, blodcrème, rödbetsjord, röda lager, granatäpple
Skogen möter Bohuslän – Bourgogne Rouge! Otippat och fantastiskt god kombination!

SVENSK ANKLEVER, blåbär, lönnsirap, krispig lav
Rätten presenteras ‘som ett spadtag’ av rökta äppeltoner – och jag får känslan av att sitta i en lappländsk lappkåta. Sitter fint med en pinot noir-dominerad champagne från Ambonnay eller Bouzy.

SLÄTVAR, crème på vit morot, citron, dill, mandel
En kväll på socitetshuset i Lysekil – en elegant rätt som kräver en dito partner i glaset. Mitt val föll på en fin Puligny-Montrachet!

OXRYGG, rökt oxmärg, rädisa, gyoza med oxsvans, hyvlade champinjoner, pepparrot
Slaktaren i Tokyo – på pappret en rätt som borde vara busenkel att kombinera med vin. Men de japanska förtecknen i Gyozan och den fina skyn med soja ställer till det en smula. Här skulle jag bli glad av en riktigt bra Châteauneuf-du-Pâpe i glaset.

KYCKLING från Bjäre, bakade Sandaägg, spritärtor, Gotlandstryffel, kycklingsky
Det var en kyckling som hette gullefjun… Kanske den rätt som jag blev minst imponerad av. Aningen tunn i kryddningen. De tryfferade Sandaäggen var ljuvliga dock. Varför inte kombinera med ett snyggt vin från Piemonte på druvan Barbera i den modernare skolan!?

SKARPUDDENS OST från Häggbygård, lökcrème, torkad lök, rosmarin
Bondgården på Höga Kusten – underbar mogen ost som påminner lite om alpostarna Gruyère och Appenzeller i sin nötighet varför ett vitt vin är bättre än rött till denna eleganta osträtt. Mitt val? En sval Savennières från Loire.

SALMBÄR & LAKRITS, laktritsbrûlé, lakritsglass, lakritsfudge, maränger
Ojojoj, vilken avslutning. Den förutsätter att man tycker om lakrits och då blir man rikt belönad. Moscato d’Asti från toppodlare i Piemonte är riktig bra till denna svår kombierna dessert.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.