Svenskt Tenn – ett stycke svensk historia

Om du befinner dig i Stockholm och flanerar på Strandvägen är det svårt att missa Svenskt Tenn – en möbelbutik med både spännande och intressant historia. Men visste du att det också är en butik som värnar om kvalitet och design? Man strävar in i det längsta efter att all tillverkning ska vara “Made in Sweden”. 

Svenskt Tenn öppnade 1924 sin första butik på Smålandsgatan i Stockholm. Det var Estrid Ericson som investerade hela sitt arv i att skapa företaget och ville – tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt – erbjuda moderiktig tennkost till bra priser. Men redan efter några år flyttade man butiken till Strandvägen och förvandlade den till Stockholms mest eleganta inredningsbutik. Efter ytterligare några år träffade Estrid den välkända arkitekten och formgivaren Josef Frank – vilket blommade till ett livslångt och väldigt uppskattat samarbete.

Svenskt-Tenn-store-strandvagen
Butiken på Strandvägen

Idag ägs Svenskt Tenn av en stiftelse som har målet att företaget ska leva för evigt. Stiftelsen är också mån om att man aldrig ska tumma på kvalitén och idag består hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment av produkter som är av egen design.

Josef Frank efterlämnade även ett stort antal möbelritningar och textila mönster. Men man är också väldigt mån om att lyfta fram nya kreatörer och formgivare.

Svenskt Tenn_Wallpaper_Elefant_red
Det typiska “Elefant” mönstret från Svenskt Tenn

Jag kanske aldrig kommer att ha lyxen att kunna inreda mitt hem med enbart möbler från Svenskt Tenn. Men kanske är det inte det som är målet. Kanske skulle inredningen då istället bli ointressant. Jag håller med Josef Frank när han år 1958 skrev i tidskriften Form att det inte spelar någon roll om man blandar gammalt och nytt, möbelstilar, eller färger och mönster.

“Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet. Hemmet behöver inte vara i detalj planerat, inte utstuderat, bara sammanfogat av delar som dess innevånare trivs med och älskar.”

Ett besök i butiken längs Monopols dyraste gata är väl värt ett besök för den inrednings- och formintresserade! Är du ute efter en finare fika kan den också med fördel avnjutas i den förtjusande tesalongen i samma butik.