The Great Gatsby – en tid av elegans & glamour. 20-talets razzle dazzle.

“And I like large parties. They’re so intimate. At small parties there isn’t any privacy.” 

― F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

Snart har den nya filmatiseringen om ”The Great Gatsby” premiär och på den inviten tar vi en titt på den tidens stil och sätt att leva. Det är inte första gången som boken ”The Great Gatsby” blir film. Första gången var 1926 och andra 1949. Versionen från 1974 har Robert Redford i rollen som Jay Gatsby och det är också den filmen som de flesta idag kommer ihåg. Den vann också två stycken Oscars – en för Best Costume Design (!!) och en för Best Music.

GreatGatsby_1974

 

Under 2000-talet har ett par Gatsby-filmer till gjorts men inga som slagit stort. Och nu är det alltså dags igen, med nutidens stjärnor. Det skadar ju inte att filmens huvudrollsinnehavare är Leonardo di Caprio, Carey Mulligan och Tobey Maguire.

The Great Gatsby_party

Det glada 1920-talet skildras storstilat med massor av romantik, dekadens och lyx. The Great Gatsby anses vara en klassiker i litteratursammanhang och är enligt många en av de bästa amerikanska romanerna genom tidernaF. Scott Fitzgeralds romantiska drama, från 1925, om den store Gatsby visar jazzens storhetstid med överdådigt festande bland New York eliten i 20-talets USA. I boken lyckas Fitzgerald verkligen fånga essensen av den era som Amerikansk historia befann sig då, i en tid av välgång efter första världskriget.

Vad är roligare än att få se de klassiskt vackra kläderna som pryder både män och kvinnor – välskräddade kostymer, hattar, härliga razzle-dazzle klänningar med fransar och glamourösa accessoarer prydda med juveler och fjädrar.

Kläddesignern Catherine Martin har med Miuccia Pradas hjälp skapat kreationerna till årets filmproduktion. Brittiska Vogue visar sketcher från deras samarbete.

prada_gatsby_Sequin Organza_20s dresses_Bustier dress

 

        Pradas 20-talsinspirerade klänningar till filmen – bland annat med paljetterat organzatyg och en s k Bustier-klänning

Än en gång inspirerar Hollywoodfilmer vårt mode i tiden. Vad vore mer passande än nu att injicera lite 20-talsstil i din egen garderob? Passa på och fyll på med vackra skira tyger av hög kvalitet, snirkliga utsmyckningar, och oväntade detaljer på kläderna. Detaljer som bland annat spets, siden, paljetter, fransar, fjädrar och pärlor. Mode- och designhusen har på senaste tiden haft en hel del 20-talsinspirerat så det går att finna både det ena och det andra. Bland annat har det berömda juvelhuset Tiffany’s varit med i designprocessen för att ta fram storslagna juveler till stjärnorna i årets film. Denna Gatsby-kollektion finns nu att beskåda på deras hemsida och är till försäljning för den som ens vågar titta på priserna.

Tiffany_Gatsby collection_headpiece

“The Savoy Headpiece”, som pryder karaktären Daisy Buchanan i filmen, är gjord i platinum och prydd med pärlor och briljanter på totalt över 25 karat.

Flapper_White

En enkel uppgift är att hitta en klänning med rader av fransar. Köper du en sådan har du en bra början till stilen. Ett band med fjäder i runt huvudet så är du hemma. Lyxa sedan till det med en boa av strutsfjäder! Such elegance….

Ralph Lauren Ostrich Feather_Outnet_825 dollar_Flapper dress

 Denna strutsfjäderkreation från Ralph Lauren går t ex att köpa via Outnet för 825 dollar

1920 skor

 

20-talet var en tid då mode blev på modet! Det var ett decennium då kvinnor övergav det mer strikta modet som varit fram till dess och vågade ta ut svängarna mera med både mer bekväma klädesplagg och även mer vågade kläder. Män började också ta sig friheter från den strikta formella kostymen till att använda en mer ledig klädstil med sportig känsla. Lätta ljusare färger och luftigare material. Nu var tiden inne för flärd, jazzmusik, swing, art-deco blev poppis och den så kallade flapper-stilen gjorde entré. Flappers var kvinnor som bar kortare kjolar, klippte håret i kort bob, lyssna på jazzmusik och ta sig mer friheter än vad man var van vid.

The Great Gatsby_1974_Best Costume

Män bar gärna hatt. Populärt blev både den bylsiga tygkepsen, så kallad newsboy cap, samt även stråhatt. Hatt varierade beroende på säsong. Ljusa färger på sommaren och mörkare färger på vintern. Vid kallare väder bar män mer konservativa hattmodeller. Till skillnad från idag bar både män och kvinnor nästan alltid hatt. Varje dag, varje tillfälle, varje outfit krävde sin hatt.

Panama_Fedora_Pannel Flat Cap_The Great Gatsby

1920 Flapper

Förutom hatten var andra detaljer signifikanta, till exempel väst under kavajen, så kallad tredelat, randiga kostymer, färgglada skjortor och tvåfärgade skor. En riktigt gentlemanna look, men även lite gangster.

Gatsby men

Det var helt klart en glad tid och folk verkade blomstra. The Great Gatsby är en underhållande historia – vackra miljöer att beskåda, roliga fester att leva sig in i, exklusiva kläder att tråna efter och en allmän lättsamhet över livet men samtidigt något ledsamt över berättelsen. Du får själv se filmen.

Den 17:e maj får vi inspireras mer då filmen har premiär i Sverige. Då ska åtminstone jag drömma mig bort i 20talets dekadens.

Om du vill se reklamsnutten om Den Store Gatsby kan du klicka vidare till SF:s site.

 

“Whenever you feel like criticizing any one…just remember that all the people in this world haven’t had the advantages that you’ve had.”
– F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby