Vilt och fågel från norra Sverige. Njutning på Gammelgården i Sälenfjällen.

Förra veckan var det Stockholmarnas tur att ha sportlov och representanter för Lyx.se var uppe för skidåkning och framförallt värdefull familjetid i skön miljö och vackert landskap. Under veckan testade vi hundspann, snöskoteråkning, spabehandlingar och andra trevliga fjällaktiviteter. Personligen njuter jag lika mycket, om inte mer, av allt annat som sker runt ikring fjället än själva skidåkningen. Maten är en stor del i alla våra semestrar, likaså i Sälenfjällen. Ibland är det fantastiskt exklusivt att få sätta sig och dricka varm choklad med de man älskar mest i världen på en snöbetäckt trädstam som fallit ner i skogen på en avlägsen plats i fjällvärldens skog. Och andra gånger är det medplockade delikatesser från Sälfjällstorgets Lisa Elmqvist , “Lisa i Sälen“, som får mätta våra magar hemma i mysiga timmerstugan.

En vacker vinterkväll fick Gammelgården den äran av vårt besök. Gammelgården ligger i Sälen mellan Lindvallen och Högfjällshotellet. Kommer du nerifrån Sälens by är det cirka nio kilometer upp längs vägen och sedan har du Gammelgården på din högra sida. Här möts man av en härligt genuin svensk fjällmiljö med vackra genuina byggnader i Dalastil med anor från 1600-talet.

Entré Gammelgården

På Gammelgården tar man till vara vad fjället har att bjuda. Renköttet kommer från renarna i Idre Sameby och alla råvaror samlas med ett dedikerat botaniserande bland fjällens resurser. Svamp och skogens bär plockar de själva. Under vecka 9 var det midvinterns meny som gällde och på den fanns det viltdelikatesser så som lättrökt hjortrygg, ripa, marinerad hare, Kalixlöjrom och planka med älg, björn, röding och ren. Inför vecka 10 bytte man till Vårvinternmeny.

Restaurangen har sedan flera år ett samarbete med Gert Klötzke som är professor i gastronomi vid restauranghögskolan vid Umeå universitet. Han vann Årets Kock 1986 och har två OS-medaljer med Kocklandslaget, där han varit ledare under många år. Gerts specialitet är vilt och har ett stort intresse för jakt och fiske i Norden. Gert står bakom ett antal kokböcker, främst inom vilt och hälsa, och har Sveriges första professur i gastronomi.

Gert_Klötzke_ foto Joel Wåreus_Årets Kock

Gert har tillsammans med Gammelgårdens egna kockar tagit fram ett par specialkomponerade rätter med vilt. Rustikt med finess.

Kvällens sällskap beställde in allt från löjrom till renfilé, röding, regnbågsfilé och ripa. Till och med de yngre i sällskapet ville prova något nytt och valde hare.

SAMSUNG CSC

Avslutningsvis varma hjortron med vaniljglass. Hjortron känns som ett måste så här i fjällen – vilken delikatess utan krusiduller. För ett par av oss var detta inte första besöket på Gammelgården, men vi var lika nöjda som tidigare gånger. Maten är vällagad och smakerna genuina.

Gammelgården_Sälen_Granbarrssorbet med havtornsmousse

En viktig del för en barnfamilj som är på besök är ju så klart barnvänligheten. På Gammelgården vill man gärna kunna njuta av den lugna atmosfären där väggarna pryds av jakttroféer och rummet fylls av det fladdrande ljuset från stearinljusen. Har man barn med sig ska man respektera att de andra gästerna, speciellt de utan barn, vill just kunna känna lugnet och insupa atmosfären. Personalen vet att många av deras gäster, speciellt under sportlovsveckorna, är just barnfamiljer och gör därför sitt yttersta för att underhålla den mindre i sällskapet med allehanda knep. De lyckas mycket bra.  Det finns barnanpassade rätter i mindre storlekar och vid serveringen möts alla med ett vänlig leende. Det är mycket uppskattat för de föräldrar som har fullt sjå med att lugna sina exalterade barn. På övervåningen finns ett barnrum där de yngre kan titta på film, rita samt spela spel. Det är räddningen när barnen slukat sina viltköttbullar och har tappat lusten att sitta still kvar vid bordet.  Upp för den smala trappen i restauranglokalen kan de gå och hänga för sig själva. Ett mycket bra upplägg för samtliga parter!

Om man bara vill komma in och njuta av miljön hos Gammelgården utan att lägga tid och pengar på en omfattande middag, kan man enkelt ploppa in under dagen istället och ta sig en våffla i våffelstugans mysiga fåtöljer. Våffelstugan har öppet mellan 11:30 – 16:30.

Våffla_Gammelgården

Den är den här typen av upplevelser, smaker och miljö man vill åt när man är i fjällen. Det känns fantastiskt att det fortfarande finns byggnader bevarade av denna karaktär och ålder för oss att njuta av, och dessutom tänka sig in i hur det var att leva på 1600-talet utan el och rinnande vatten. En del av det gamla Sverige bevarad för oss att få uppleva än idag är en lyx. Unikt.