Matsal, Fäviken Magasinet, Jämtland

Fäviken Magasinet bjuder högtflygande gastronomi på närproducerat vis!

I Fäviken, strax utanför Järpen i Jämtland, har krögare Magnus Nilsson byggt upp en verksamhet som låter tala om sig i gastronomiska kretsar långt utanför Sveriges gränser. Hit vallfärdar kulinariskt intresserade för att uppleva det nya, och omtalade, nordiska köket.

Magnus har en alldeles egen filosofi kring det här med mat. På menyn står allt som finns att hämta i närområdet, allra helst just utanför den egna knuten. Magnus kallar det för ”Fävikens kretslopp”. Självhushållning året runt, att leva på det gården och bygden erbjuder, att följa årstidernas variationer – och därmed tillgång på olika varor beroende på säsong – är betydelsefullt för Magnus och hans personal.

Under sommar och höst skördas det som växer på de egna markerna för hand, för att sedan förädlas med gamla metoder som Magnus och hans kockar har återupptäckt (eller själva utvecklat) för att bevara råvarornas unika egenskaper. Därefter fylls förråd och visthusbodar för att klara den mörka årstiden. Allt på gammalt hederligt vis… för här torkas, saltas, syltas, saftas och syras det naturen och jakten runt Fäviken givit; öring, svamp, bär, ormbunke, örter, killing, lamm, gris, vilt och grönsaker som klarar det kärva klimatet.

Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Jämtland

Magnus Nilsson, grundare

Om du träder in i köket på Fäviken Magasinet lär du varken hitta några tempererade vattenbad, sous vide eller flytande kväve. Här är det naturliga tillagningsmetoder och rustika råvaror som gäller. Traditionella och ibland gamla redskap, som den gamla surdegskorgen som alltid funnit på gården eller den antika glassmaskinen som vevas för hand, används.

Det långkokas och grillas över öppen eld. Passionen för råvarorna går inte att ta miste på. Kretslopp, närodlat och ekologiskt må vara den grundläggande filosofin på Fäviken, men viktigast av allt är ändå att den mat som serveras är av absolut högsta kvalitet – och menyn är lika spännande som metoderna.

Bli inte förvånad om du får nyplockad lava, syrade tallbarr, tuppkam eller kohjärta på tallriken. Men det kan lika gärna vara pinfärska pilgrimsmusslor från Trøndelag som är dagens rätt. Och vi pratar verkligen om ”dagens rätt”. Menyn är densamma för alla gäster.

Exakt på slaget 19 välkomnar Magnus Nilsson och hans medarbetare gästerna och visar dem upp i matsalen på övervåningen. En stund senare påbörjas kvällens servering. Alla gäster serveras unisont och Magnus presenterar personligen rätt för rätt under kvällen.

2012 kvalade Fäviken Magasinet in på 34:e plats på den högt aktade listan “The World’s 50 Best Restaurants” med motiveringen: ”Intense heart-warming cooking from the frozen north.”

Vill du tillhöra den exklusiva skara som avnjutit Magnus mat med rena, intensiva och naturliga smaker? Då är det bäst att du bokar bord, för på gården servars endast 18 gäster per kväll! För dig som är långväga erbjuds även övernattningsmöjligheter. Till helgen (3-4/2 2013) serveras bl.a. piggvar med bränd schalottenlök, gröt på jämtländska gryn och frön med buljong silad genom mossa, biff från pensionerad mjölkko (hängd i 4 månader) med sur lök och grönkål.

Är du nyfiken på rätterna kan du också ta en titt på Magnus Nilssons egen kokbok Fäviken, där han bjuder på några av sina spännande recept.

 

 

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xYdHFKPJHHM?feature=player_detailpage&w=640&h=360]