Den viktiga konsten i att ljussätta sitt hem

En sak som särskiljer ett hem från ett annat är ofta belysningen. Det är lätt att glömma bort den viktigaste detaljen i inredningen nämligen belysning när man sitter och planerar ett nytt rum, ett hus eller en förändrad möblering i ett hem. Ljusets förmåga att förändra rummet är avgörande och har stor betydelse för ett lyckat resultat. Idag finns det mer armaturer än någonsin och det finns även möjligheter att bygga in ljuset på ett smart och effektfullt sätt. Kanske lägga en ljusslinga bakom en list, bygga in en spott i fönsternischen för att ta några exempel. Hellre många svaga ljuskällor än en stor stark är regel nummer ett. Att ha dimmer är också en funktion som man ska ta del av i så många rum som möjligt. Möjligheten att dimmra ljuset har stor effekt i ett hem. När vi byggde vårt kalkstenshus på Gotland så byggde vi in en spot ovanför altandörrarna vilket gav en härlig effekt. Det är viktigt att tänka på de små detaljerna när man bygger ett hus eftersom just sådana detaljer kan vara svåra att komplettera med efteråt.

Svante Pettersson är ljusdesigner hos Philips och har i samarbete med Hus&Hem tagit fram en Ljusskola som hjälper till med tips och ideér på hur man bör tänka gällande belysning. Sven inleder med att säga  ” De flesta lampor sätts upp utan allt för mycket eftertanke. Finns det en takkontakt, så hänger man en lampa där. Behövs mer belysning lägger man till en eller flera lampor på bord eller golv, och sedan får det räcka.”.

Dessvärre är det ofta så. Vi sätter upp belysning där det finns uttag och så är vi nöjda. När det gäller valet av armaturer finns det idag så pass många att alla kan hitta något som passar just deras smak. Men tänk på att det inte enbart är lampan som är viktig. “Det är väggen bakom eller föremålen intill, där ljusen hamnar, som är det viktiga för att leda ögat rätt och få oss att känna trygghet och trivsel i ett rum” säger Sven.  Välj helst lampor som riktar ljuset åt något eller några håll.

Passar även på att visa några härliga armaturer från Moooi. Moooi grundades år 2001 av Marcel Wanders och Casper Vissers och de tog namnet vackert på nederländska och lade till ett ”o” i namnet som som står för ett värde för det unika och vackra. Lamporna hittar ni bland annat hos Rum21.

Lycka till att ljussätta era hem.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.