Porsche Cayenne Turbo får en storasyster och hon heter 358 S.

Porche Turbo. Ett klassiskt sportbilsnamn som inger respekt över hela världen. Kör du en Porsche Turbo så har du förmånen att ratta en av världens snabbaste standardbilar. Man kan säga att du sitter och kör i toppen av näringskedjan. Men så finns det en liten liten sak man kan lägga till modellnamnet och vips så har du gjort alla Porsche Turboägare avundsjuka. Ett S.

Och att lägga till ett S till Porsche Turbo Cayenne är precis vad Porsche har gjort. Förra veckan släppte man nyheten om nya Porsche Turbo Cayenne 358 S. Den nya modellen har samma turbomatade V8 på 4.8 som sin lillasyster men man har ökat antalet hästkrafter till 550 stycken när du varvar upp skönheten till 6000 RPM. Det innebär 50 hästar trots att bilen ändå drar lika mycket som vanliga Cayenne Turbo, det vill säga 11.5 liter per 100km. Otroligt ingengörsarbete!

Som i Cayenne Turbo sitter det en dubbel turbo under huven. Men man har ökat vridmomentet från 700nm till 750 newtonmeter på vilket ökar både toppfarten till 283km/h (+ 5 km/h) och accelerationen till otroliga 4.5 sekunder när du hastar iväg från 0-100km/h. Du hittar, precis som på Cayenne Turbo, alla vanliga funktioner som VarioCam Plus, Direct Fuel Injection (DFI), Aktiv luftkylning samt Auto Start Stop funktion. En åttaväxlad Tiptronic S växellåda med Porsches egna Traction Management (PTM) ser till att du håller fast bilen i asfalten när du leker Steve McQueen.

Om man kan tänka sig bortse från bränsleförbrukningen så måste jag säga att nya Porsche Cayenne Turbo 358 S är ett välkammat monster som jag personligen gärna skulle släppa ut från buren vilken dag som helst.

Nu måste jag och du bara skramla fram lite över 1.4 miljoner kronor (och då brukar det saknas en hel del fina tillbehör) så är det bara och köra. Bilen börjar levereras under första kvartalet 2013. Så spring och hämta spargrisen och gör dig beredd.